США в ООН: Росія скликала Радбез, щоб засудити насилля в Україні, яке сама ж чинить

США в ООН: Росія скликала Радбез, щоб засудити насилля в Україні, яке сама ж чинить

Укрінформ
Росія скликала засідання Раби Безпеки ООН, щоб засудити насильство, яке вона розпочала, підживлювала й продовжує здійснювати щодня в Україні.

На цьому наголосив заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд на засіданні, передає кореспондент Укрінформу.

Вуд зауважив, що Росія скликала Радбез ООН для «засудження» нібито відмови України від виконання Мінських домовленостей, що призвело до війни.

«Хоч би як Росія намагалася, їй не вдасться приховати простий факт: саме РФ проігнорувала всі зобов'язання… Саме Росія є агресором, а Україна просто захищає свій народ, свою територіальну цілісність і свою свободу відповідно до статті 51 Статуту ООН», – наголосив дипломат.

Він нагадав, що на черговому саміті в нормандському форматі (Україна, РФ, Франція, Німеччина) у 2019 році Росія підтвердила, що всі три Мінські угоди залишаються основою для мирного процесу. Проте Росія методично перешкоджала роботі спеціальної моніторингової місії, яка виконувала функції неупередженого спостерігача на місцях.

«А потім Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію суверенної держави Україна, у той час як інші сторони, що підписали Мінські угоди, намагалися сумлінно виконувати свої зобов'язання. Президент Путін відкинув їх на користь реваншистської жадібності», – заявив дипломат.

Читайте також: Експрезидент Монголії після інтерв'ю Путіна показав, кому належала територія РФ у XIII столітті

На його перконання, кінцевою метою Росії залишається повне упокорення України та заперечення існування української ідентичності.

За словами Вуда, Росія не зацікавлена в мирі. «І очевидно, що Росія не зацікавлена в дотриманні міжнародного права. Якби Росія справді була зацікавлена в дотриманні Статуту ООН, вона б давно вивела свої війська з України», – зауважив він.

Дії Росії через рішення Путіна розпочати неспровоковану та невиправдану війну проти свого сусіда, визнання так званих «республік» на сході України та спроба анексії звели нанівець Мінські домовленості, наголосив Вуд.

Своєю чергою помічник генсека ООН у справах Європи, Центральної Азії та Америки ООН Мирослав Єнча наголосив, що «ООН була й залишатиметься повністю відданою суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України». Вінзазначив, що «наближення річниці вторгнення – це не лише привід згадати жахіття останніх двох років, а й нагадування про те, що збройний конфлікт в Україні розпочався не 24 лютого 2022 року, а триває з 2014 року».

За його словами, всі дипломатичні зусилля врегулювати відносини між Україною та Росією «не призвели до довготривалого рішення й не зупинили Російську Федерацію від повномасштабного збройного нападу на свого сусіда».

Читайте також: Інтерв'ю Карлсону: Варшава спростувала 10 фейків Путіна на тему Польщі й України

Як повідомлялося, домовленості, які прийнято називати «Мінськ-2», були підписані між Україною та Росією в середині лютого 2015 року. Рада Безпеки ООН 17 лютого 2015 року прийняла резолюцію, якою схвалила ці домовленості.

22 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Мінських домовленостей більше не існує, оскільки Росія визнала «незалежність» «ДНР/ЛНР».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-