Польща під час ракетного обстрілу України тримала в повній готовності всі системи ППО та ПРО

Польща під час ракетного обстрілу України тримала в повній готовності всі системи ППО та ПРО

Укрінформ
Сьогоднішній ракетний обстріл росіянами території України свідчить про те, що немає жодної тенденції до зміни Кремлем своєї політики і це вимагає подальшої підтримки Києва з боку Заходу.

Про це в ефірі Польського радіо заявив у середу міністр-координатор польських спецслужб Томаш Сємоняк, відповідаючи на запитання про сьогоднішній ракетний обстріл Росією території України і те, що одна з ракет рухалася у бік кордону з Польщею, передає Укрінформ.

Як підкреслив Сємоняк, масований ракетний обстріл України свідчить про те, що немає тенденції до зміни Росією своєї політики чи способу ведення війни.

“Це має бути висновком для Заходу: підтримаймо Україну, проголосуймо у США за пакети підтримки, тому що цій війні не видно кінця, і в інтересах вільного світу Україна потребує повної підтримки, про що Росія жорстоко нагадує”, - заявив Сємоняк.

Читайте також: Польща підняла у повітря літаки F-16 через ракетний обстріл України

Він додав: якщо хтось думав, що відбуватиметься якесь послаблення агресивного курсу Росії, то цього не відбувається і війна триває.

Польський міністр наголосив, що в ситуації ракетного обстрілу України найважливішою є безпека Польщі. Відтак, будь-які ракети, які пролітають поблизу або прямують у бік Польщі, вимагають переведення усієї системи захисту країни у підвищену готовність.

“Ми пам’ятаємо про смерть двох громадян Польщі у Пшеводові та інші історії з ракетами, хоча би 29 грудня (масований обстріл території України, коли одна з ракет порушила територіальний простір РП – ред.)”, - наголосив Сємоняк.

Своєю чергою віце-прем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш в ефірі радіо ZET зазначив, що усе частіше, кожні 7-10 днів Росія здійснює ракетні обстріли України і “більшість цих ракет летить у західному напрямку”.

Читайте також: Брінк після масованої ракетної атаки: Україна негайно потребує безпекової допомоги США

“Звісно, вони маневрують до цілей на території України. Проте сьогодні зранку всі системи безпеки в Польщі перебувають у повній готовності”, - підкреслив міністр.

Він зауважив, що з кінця минулого року циклічність цих обстрілів зросла, що означає: “Росія компенсувала втрати з початку війни”.

“Вона перевела виробництво на військові рейки, у неї є такі союзники, як Північна Корея, які постачають їм багато боєприпасів і військового обладнання”, - констатував Косіняк-Камиш.

Він зазначив, що розроблений алгоритм дій у Польщі у випадку ракетного обстрілу України передбачає підняття у повітря польських і союзницьких F-16, введення в дію усіх систем ППО і ПРО. За його словами, Оперативне командування ЗС Польщі також відповідає за інформування суспільства про підвищену готовність, оскільки літаки у повітрі можуть викликати занепокоєння у польському суспільстві.

Як повідомлялося, у Польщі підняли у повітря польські та американські винищувачі F-16 у зв’язку з ракетним обстрілом території України.

Читайте також: Зеленський - про ракетну атаку: Під ударом було шість регіонів, у Києві двоє загиблих

Упродовж останніх кількох тижнів у Польщі декілька разів піднімали у повітря польську та союзницьку військову авіацію, зокрема дві пари польських та американських винищувачів F-16, які патрулювали повітряний простір східної Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, Оперативне командування ЗС Польщі нещодавно попередило про можливу активізацію військової авіації на сході країни, поблизу кордонів з Росією, Білоруссю та Україною, у період з 5 лютого по 5 березня.

29 грудня під час наймасштабнішого в 2023 році ракетного обстрілу України одна з російських ракет порушила повітряний простір Польщі. Однак усе вказує на те, що вона не впала, а залишила межі країни у напрямку України. Ракета пробула у повітряному просторі Польщі близько трьох хвилин і залетіла майже на 40 км углиб країни. Тоді у Польщі також піднімали у повітря дві пари винищувачів F-16.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-