Український ВПК має стати частиною європейської оборонної промисловості - фон дер Ляєн

Український ВПК має стати частиною європейської оборонної промисловості - фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз має сприймати Україну як частину власної системи безпеки й оборони, і, виходячи з цього, здійснювати практичні кроки для інтеграції української оборонної промисловості з європейською.

Про це у вівторок у Страсбурзі на сесії Європейського парламенту під час ключових дебатів навколо необхідності непохитної підтримки України після двох років російської агресії заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо не лише прискорити доставку боєприпасів в Україну. Коли ми дивимося у майбутнє, ми маємо думати про українські оборонні спроможності як про частину наших оборонних спроможностей. Ми маємо думати про українську оборонну промисловість як про частину нашої власної оборонної промисловості», – наголосила президентка Єврокомісії.

Саме тому, за її словами, ЄС долучив Україну до підготовки Європейської стратегії у сфері розвитку оборонної промисловості. Це перший крок, який має привести до інтеграції України в деякі з європейських оборонних програм, за необхідного погодження таких рішень з Європейським парламентом та з Радою ЄС.

«Це не лише допоможе нам відповісти на оборонні потреби України, це також дозволить забезпечити сумісність та спільне планування між нашими військовими та оборонними виробництвами. Україна є майбутнім членом нашого Європейського Союзу. Тож вона має стати набагато ближчою до нас також у сфері оборони», – підкреслила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що саме зараз настав правильний історичний момент для ЄС підтримати Україну та захистити власне європейське майбутнє. Це означає, прийшов час думати про відбудову України, про зобов’язання у сфері безпеки, про зміцнення міжнародної системи безпеки для уникнення будь-яких повторень агресії. Це, за словами фон дер Ляєн, означає, що ЄС має продовжувати підтримку України всіма шляхами, які має.

Президентка Єврокомісії нагадала, що на цей час країни ЄС надали тренування для більш ніж 40 тис. українських військовослужбовців. Європейський Союз та країни-члени мобілізували 28 млрд євро для поставок в Україну військового обладнання. Європейська оборонна промисловість збільшила спроможності з виробництва боєприпасів на 40%. ЄС доставить в Україну понад 500 тис. артилерійських снарядів наступного місяця та більше мільйона снарядів до кінця року.

«Зроблено багато, але цього, безумовно, недостатньо», – зауважила фон дер Ляєн.

Читайте також: ЄС має виконати свої зобов’язання щодо термінової військової допомоги для України - Мішель

Як повідомлялося, 1 лютого спеціальна Європейська рада ухвалила політичне рішення створити Український фонд в розмірі 50 млрд євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, для негайної бюджетної підтримки України та для підтримки процесів її відновлення й відбудови.

При цьому країни ЄС продовжують опрацьовувати пропозицію високого представника ЄС щодо створення фонду військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру в обсязі 20 млрд євро на наступні чотири роки (по 5 млрд євро на рік). Ці гроші мають бути використані як для компенсації країнам-членам прямих поставок озброєння для України, так і для прискорення європейської оборонної промисловості, для підтримання європейської безпеки та для забезпечення України необхідною кількістю зброї й боєприпасів.

У березні 2023 року Європейська рада за ініціативою Литви вийшла з ініціативою поставити в Україну і мільйон снарядів протягом року. Реалізація цієї пропозиції виявила «вузькі місця» в європейській оборонній промисловості. За даними високого представника ЄС, до кінця березня 2024 року Україна зможе отримати майже 520 тис. снарядів – 52% від зобов’язання, але до кінця року ЄС поставить Україні ще більше ніж 600 тис. боєприпасів, тобто Україна отримує значно більш як 1 млн снарядів західного зразка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-