Президент Литви застерігає Захід від можливої пастки у разі переговорів із РФ

Президент Литви застерігає Захід від можливої пастки у разі переговорів із РФ

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа висловив побоювання, що Захід може знову опинитися у пастці російського "телефонного права", якщо мирні перемовини почнуться на умовах Москви, а не України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LRT.

"Президент Литви Гітанас Науседа побоюється, що Захід може знову потрапити у пастку російського "телефонного права", якщо мирні переговори розпочнуться не на умовах України, а на умовах Кремля", - йдеться у повідомленні.

"Коли я бачу, що знову і знову, особливо щодо становища на фронті, виникають пацифістські настрої, коли починають говорити про мирні переговори... Я думаю, що ми знову потрапляємо у ту саму пастку та повертаємося до віри у телефонне право, а тепер це так звані мирні переговори", - заявив напередодні президент Литви під час дискусії у Центрі східноєвропейських досліджень.

Після початку вторгнення Москви в Україну президент Франції Еммануель Макрон у перші місяці регулярно телефонував "господарю" Кремля Володимиру Путіну, намагаючись переконати його припинити війну в сусідній країні.

Однак пізніше французький лідер визнав, що ці переговори не дали жодних результатів. На думку Науседи, у цьому контексті Литва проводила "політику розвіювання ілюзій".

Читайте також: Якщо Путіна не зупинити в Україні, він повернеться за «добавкою» - МЗС Британії

"Як було у випадку з телефонним правом, так і у випадку з мирними переговорами - Росії потрібна не угода, а просто знову обдурити Захід, виграти час, консолідувати свої сили та напасти на нас з новою силою. Можливо, цього разу не тільки на Україну, а й на всіх нас", - сказав президент Литви.

За його словами, ЄС зараз готує 13-й пакет санкцій проти РФ, але рішення ухвалюються надто повільно. "З санкціями ми просуваємося дуже повільно, іноді навіть невиправдано повільно", - заявив Науседа.

Говорячи про безпеку Литви та регіону, Науседа підкреслив, що він "вкрай стурбований" тим, щоб США, незалежно від результатів виборів, зберегли свою увагу до ЄС.

"Це потрібно не Литві чи Латвії, це те, що потрібно всьому ЄС. Ми не можемо гарантувати цього сьогодні, але нам не слід боятися якихось апокаліптичних сценаріїв того, що станеться, якщо та чи інша людина виграє вибори", - сказав президент Литви.

Прогнозується, що на виборах, що відбудуться у США наприкінці цього року, візьмуть участь чинний президент країни Джо Байден та кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп. Деякі європейські політики та аналітики побоюються, що після перемоги останнього на виборах увага США до ЄС може зменшитись.

Читайте також: Трамп у разі переобрання президентом США дбатиме про власні інтереси - ексрадник

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Міністерство оборони Литви, коментуючи резонансну статтю німецького таблоїду Bild, зазначило, що поки в Україні тривають інтенсивні бої, Росія не має ресурсів на відкриття другого фронту. Відповідно пріоритет РФ на даний момент інший – не програти у війні з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-