ЄС планує схвалити новий пакет санкцій проти Росії до 24 лютого

ЄС планує схвалити новий пакет санкцій проти Росії до 24 лютого

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз продовжує опрацювання нового пакету санкцій проти Росії у зв’язку із її агресивною війною проти України, та, як очікується, завершить цю роботу до другої річниці початку російського вторгнення.

Про це 19 січня у Брюсселі, напередодні зустрічі ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбудеться наступного понеділка, 22 січня, заявив високопоставлений представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не лише країни-члени, але й високий представник ЄС дуже рішуче налаштовані на те, щоб ми відзначили другу річницю агресію пакетом санкцій, до якого увійдуть нові персони та установи. Ми працюємо над цим, і я думаю, що ми зможемо це виконати», – зазначило джерело.

Як повідомляє Bloomberg, потенційні обмежувальні заходи можуть включати додаткові «чорні» списки, додаткові торговельні обмеження та припинення подальшої здатності Москви обходити санкції ЄС як через треті країни, так і через компанії в Євросоюзі.

Зазначається, що потенційні нові санкції обговорювалися в середу на зустрічі послів блоку. Проте досягти згоди щодо 13-го раунду санкцій до наступного місяця буде непросто, оскільки для схвалення попереднього 12-го пакету санкцій знадобилися тижні переговорів.

Також тривають дискусії щодо планів створення нового фонду для військової підтримки України, який деякі країни ЄС хочуть використати як спосіб оновити поточний механізм фінансування, відомий як Європейський фонд миру (EPF).

Читайте також: Зеленський: Блокувати шляхи обходу Росією санкцій - це блокувати терор

Відповідно до EPF, країни-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Розмір фонду кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів потребують одностайної підтримки держав-членів.

Європейська служба зовнішніх дій запропонувала надавати Фонду щорічний бюджет у близько 5 млрд євро, однак ця пропозиція не отримала консенсусу серед держав-членів. Офіційні особи незабаром нададуть державам-членам новий документ з іншими варіантами.

Як повідомляв Укрінформ, з початку російської агресії Європейський Союз ухвалив 12 пакетів індивідуальних та секторальних економічних санкцій проти держави-агресора, які спрямовані на обмеження здатності Кремля фінансувати власну «машину війни», а також передбачають відповідальність за спроби обминути ці обмежувальні заходи за допомогою третіх країн та компаній.

Читайте також: Російські схеми з обходу санкцій змушують Захід платити двічі - Кулеба

Наразі ці обмежувальні заходи ЄС у зв’язку діями, що пов’язані із агресією проти України, поширюються на 1612 осіб та 331 установу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-