Болгарія закликала ЄС прискорити використання заморожених російських активів

Болгарія закликала ЄС прискорити використання заморожених російських активів

Укрінформ
Міністр фінансів Болгарії Асен Василєв закликав своїх колег у Раді з економічних і фінансових питань ЄС (ECOFIN) прискорити використання заморожених російських активів.

Про це повідомляє Eurarctiv, передає Укрінформ.

"Ситуація в Україні стає критичною. Саме тому ЄС повинен діяти швидко", - сказав Васильєв.

Під час засідання ECOFIN Європейська комісія представила останню інформацію про економічну та бюджетну ситуацію в Україні.

У Болгарії вважають, що ЄС має досягти угоди про механізм допомоги Україні на початку лютого після того, як у грудні Угорщина заблокувала рішення про надання Києву 50 мільярдів євро допомоги. Адже, за словами Васильєва, ЄС не може дозволити собі прив'язувати підтримку України до внутрішніх або інших проблем ЄС.

За даними Eurarctiv, після повномасштабного російського вторгнення в Україну США, ЄС та інші західні партнери заморозили активи РФ на суму близько 300 мільярдів доларів.

Читайте також: Прем’єр Бельгії: Ми не кажемо «ні» конфіскації активів РФ, потрібно працювати над механізмом

Болгарія, як пише видання, є єдиною в ЄС, яка не запровадила санкції проти жодного російського громадянина чи російської компанії з санкційного списку ЄС. Єдиним санкційним заходом, вжитим Болгарією на цей час, є відмова Реєстраційного агентства у травні 2022 року дозволити колишньому міністру фінансів Болгарії Мілену Велчеву та його партнерам придбати бізнес російського банку ВТБ у Болгарії.

У вересні минулого року у парламенті Болгарії почали обговорювати законопроєкт про імплементацію міжнародних санкцій, головною мішенню яких стала Росія.

Наразі Болгарія не має внутрішніх інструментів для імплементації санкцій, запроваджених рішеннями Ради безпеки ООН або ЄС. Найскладнішим питанням залишається юридичне застосування санкцій проти Росії, оскільки в болгарському законодавстві відсутній термін "заморожування" майна, як це застосовують інші країни ЄС щодо російських активів, зазначає видання.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня 2023 року на саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-