У Берліні прокоментували плани військової підтримки України

У Берліні прокоментували плани військової підтримки України

Укрінформ
Німеччина продовжить надавати Україні військову допомогу та розраховує, що партнери в Європі та в США також підсилять свої зобов’язання.

Ситуацію коментував речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша підтримка України є непорушною… Ми робитимемо все, що потрібно, та так довго, як буде потрібно для підтримки України», - запевнив офіційний представник уряду ФРН.

Про це йшлося, зокрема, під час телефонної розмови 16 січня між канцлером ФРН Олафом Шольцом і президентом США Джо Байденом.

За словами Гебештрайта, «віра канцлера в американського президента є високою» у тому, що стосується продовження американської підтримки України.

Речник не став розкривати деталі бесіди, але запевнив, що не йшлося про взаємне узгодження питання постачання окремих збройних систем, як це було, наприклад, з танками.

Те, що Німеччина передала Україні основні бойові танки Leopard (зокрема, 18 Leopard 2), Гебештрайт назвав правильним, адже ця техніка активно використовується ЗСУ. Наразі йдеться про забезпечення ремонту такої техніки.

Речник також зазначив, що у відомстві канцлера свідомі, що до Бундестагу опозицією внесено в черговий раз запит проголосувати вже в середу, 17 січня, передачу Україні ракет Taurus. При цьому він нагадав, що навіть у випадку схвалення більшістю у парламенті цього питання, воно лежить у виконавчій, а не законодавчій площині.

Гебештрайт нагадав, що Німеччина планує надати Україні цього року військову підтримку загалом «на більш, ніж 7 млрд євро» та очікує, що європейські країни представлять свої плани щодо військової, але також фінансової допомоги до 1 лютого, щоби все можна було краще координувати. Заяви, які пролунали останніми днями з Лондона, німецький уряд вважає «дуже обнадійливими».

«Йдеться про безпеку України та про захист європейського мирного порядку», - підкреслив речник.

Коментуючи плани України скликати Мирний саміт, він сказав, що в Берліні вітають всі ініціативи та кроки, які можуть привести до справедливого миру в Україні. Процес обговорення Мирного плану президента Зеленського триває вже певний час, він був продовжений, зокрема, в швейцарському Давосі.

«Ніхто не хоче миру так сильно як Україна, але не повинно йтися про мир під диктатом, він має будуватися на засадах визнаного міжнародного права. Російський президент може завершити цю війну будь-якого дня – припинити ракетні атаки та вивести свої війська з території України. Наразі ж те, що відбувається, є продовженням незаконної агресивної війни, яка забирає неймовірно багато людських життів», - сказав Гебештрайт. І зауважив, що наслідки цієї війни є болючими, для всіх, що вона впливає на всю світову економіку.

Читайте також: Німеччина цього року передасть Україні нові системи ППО – посол

Як повідомлялось, телефонна розмова між Шольцом і Байденом відбулась 16 січня.

Остання телефонна розмова між Шольцом і Путіним відбулась на початку грудня 2022 року. Канцлер неодноразово сигналізував про готовність поговорити, якщо така розмова буде конструктивною. Наразі умови для такої розмови не склалися, кажуть у німецькому уряді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-