Болгарія інвестує €6 мільярдів в інфраструктуру для швидкого розгортання сил НАТО

Болгарія інвестує €6 мільярдів в інфраструктуру для швидкого розгортання сил НАТО

Укрінформ
Болгарія інвестує 6 мільярдів євро в інфраструктуру, яка допоможе, у разі необхідності, розгорнути сили НАТО на східному фланзі, а також може використовуватися для цивільних потреб.

Про це повідомив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв, передає Укрінформ із посиланням на Euractiv.

На цей час на території країни перебуває багатонаціональна бойова група НАТО під італійським командуванням, яка налічує близько 1 000 військовослужбовців. Планується розширити контингент до 1 500 осіб та побудувати військову базу для потреб НАТО на півдні Болгарії, що дозволить сформувати бригаду.

«Про розгортання на нашій території багатонаціональної бойової групи НАТО йшлося десятки і сотні разів. Під час мого візиту до Сполучених Штатів (минулого тижня – ред.) ми говорили про те, як найкраще забезпечити необхідну інфраструктуру як приймаюча країна і як Сполучені Штати можуть допомогти нам, щоб ми могли використовувати доступні міжнародні фонди співфінансування для її будівництва», — сказав Тагарєв.

Болгарія має двосторонню угоду із США про спільне використання чотирьох болгарських військових баз.

За словами міністра, інвестиції в розмірі 6 мільярдів євро не пов'язані з оборонним бюджетом і будуть використані для розвитку дорожньої та залізничної інфраструктури, щоб допомогти швидко розгортати військові формування в разі потреби.

Тагарєв говорив про нові автомобільні та залізничні шляхи, здатні забезпечити швидке розгортання військ союзників, про нафтопроводи, газопроводи та нові склади.

За його словами, є плани, що всі бойові групи з країн східного флангу НАТО виростуть до бригадних бойових груп – тобто, приблизно до 5 000 осіб.

«Це станеться тоді, коли це буде потрібно, ми не маємо чіткого графіка на цей момент. Ми повинні бути готові забезпечити умови, коли це станеться», – сказав він.

За останні кілька років Болгарія зробила відносно великі інвестиції у свої збройні сили, намагаючись замінити старе радянське обладнання. Країна закупила нові винищувачі F-16 Block 70 на 2,4 мільярда доларів, 200 американських бойових машин піхоти Stryker на 1,1 мільярда доларів і будує два нових патрульних кораблі.

Читайте також: Зеленський обговорив оборонну підтримку України з лідерами коаліції парламенту Болгарії

Тагарєв пояснив, що Болгарія стане регіональним центром з ремонту та обслуговування бойових машин Stryker.

Серед інших проєктів – посилення берегової охорони, будівництво нових військових радарів і навіть купівля підводних човнів.

Як повідомляв Укрінформ, три чорноморські країни-члени НАТО: Румунія, Болгарія та Туреччина підписали меморандум про створення та діяльність оперативної групи протимінних заходів у Чорному морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-