У РФ з початку повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» росармії

У РФ з початку повномасштабної війни порушили понад 350 справ про «дискредитацію» росармії

Укрінформ
У Росії з початку повномасштабної агресії проти Україні порушили 273 кримінальні справи про військові "фейки" та 81 справу про "дискредитацію" російської армії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє телеканал Настоящее время з посиланням на голову слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна.

За його словами, до російських судів з березня 2022-го по січень 2024 року вже направлено 134 справи щодо 136 осіб.

За даними правозахисного проєкту ОВД-Інфо, який веде незалежний підрахунок кримінальних справ за статтями про військові "фейки" (ст. 270.3 КК) та про "дискредитацію" російської армії (ст. 280.3 КК), з березня 2022 по січень 2024 року фігурантами справ про "фейки" стала 261 людина, про "дискредитацію" російської армії - 155 осіб.

Загалом за майже два роки повномасштабної війни в Україні проєкт ОВД-Інфо нарахував понад 790 обвинувачених за висловлення антивоєнної позиції – до цієї статистики входять і ті, кого звинувачують у "військових фейках" та "повторній дискредитації армії" (ці статті з'явилися у кримінальному кодексі Росії невдовзі після початку повномасштабного вторгнення).

"Фейками" про армію Росії може бути визнана будь-яка інформація, відмінна від тієї, що поширює пресслужба міноборони РФ.

Читайте також: У Криму окупанти склали 590 протоколів за «дискредитацію» армії РФ - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, у січні генпрокуратура РФ звітувала про майже 200 тисяч блокувань інтернет-ресурсів за два роки повномасштабної війни через "фейки та дискредитацію армії", з них 128 тисяч у 2022 році, та понад 69 тисяч – у 2023-му.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-