Генпрокуратура РФ звітувала про майже 200 тисяч блокувань через «фейки» про армію за два роки

Генпрокуратура РФ звітувала про майже 200 тисяч блокувань через «фейки» про армію за два роки

Укрінформ
Генеральна прокуратура Росії у 2023 році видалила та заблокувала за "фейки та дискредитацію армії" понад 69 тисяч інтернет-ресурсів. Ще 128 тисяч інтернет-ресурсів були заблоковані у 2022 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

У російській прокуратурі зазначають, що зменшення показників пов'язане із загальним блокуванням у 2022 році соціальних мереж Facebook, Instagram. При цьому компанію Meta, якій належать ці ресурси, визнали екстремістською.

Заблоковані повідомлення стосуються насамперед війни в Україні, а також економічної ситуації в Росії, "застосування ядерної зброї" та порушень під час російських "виборів" восени 2023 року.

За даними Роскомсвободи (громадська організація - ред.), з початку війни в Росії заблокували понад 15 тисяч сайтів та посилань. Зазначена цифра відрізняється від даних, наданих генпрокуратурою, оскільки більша частина блокувань російської прокуратури стосується окремих коментарів, акаунтів та груп у російській соціальній мережі. Крім того, не всі сайти фактично підпадають під остаточне блокування, оскільки видаляють інформацію, в якій, на думку влади, містяться "фейки" або "дискредитація".

Читайте також: Російський суд заочно засудив режисера Вирипаєва до восьми років за «фейки» про армію

У 2023 році російські прокурори направили до судів кримінальні справи щодо 70 обвинувачених за статтею про публічне розповсюдження явно неправдивої інформації про використання збройних сил Росії. Усього було зареєстровано 135 таких "злочинів".

Як повідомлялося, військова цензура в Росії з'явилася за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення в Україну, у лютому 2022 року. Крім соцмереж, російська влада заблокувала сайти всіх незалежних ЗМІ та більшості правозахисних організацій. У кримінальному та адміністративному кодексі з'явилися статті про "фейки та дискредитацію армії", які передбачають тюремне покарання за антивоєнну позицію або повідомлення про воєнні злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-