Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Візит Йоко Камікави до України: втома від підтримки – це не про Японію

Візит Йоко Камікави до України: втома від підтримки – це не про Японію

Укрінформ
Міністерка Камікава: «Я оновила свою рішучість підтримувати Україну доти, доки вона не повернула миру»

Міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава, яка 7 січня відвідала Україну, у себе вдома відома як проукраїнська політикиня. Зокрема, минулої зими вона зініціювала збір коштів від членів парламенту, правлячих та опозиційних партій, і відправила великі генератори до України. Під час візиту вона зазначала, що завжди хвилювалася про українців і хотіла відвідати Україну якомога швидше після вступу на нинішню посаду. І вчора Йоко Камікава здійснила це бажання попри те, що кілька днів тому Росія здійснила жорстку і масштабну ракетну атаку Києва.

Вона стала першою високою гостею в Україні цього року. Японські журналісти повідомили, що було видно сльози на її очах, коли Камікава відвідувала Бучу.

Очевидно, цей візит засвідчує незмінність і непохитність підтримки України з боку Японії і після закінчення її торішнього головування G7. І Камікава під час брифінгу сказала, що вона хотіла продемонструвати світу японську позицію далі бути разом з Україною й підтримувати її задля реалізації справедливого та тривалого миру, незважаючи на те, що іноді у світі чутно про так звану “втому від допомоги”.

Міністерка анонсувала, що Японія внесе 37 млн доларів до трастового фонду НАТО для забезпечення систем виявлення безпілотників. Це, разом із грудневим рішенням уряду Японії про непряму допомогу щодо ракет Patriot, свідчить, що Японія має намір допомагати Україні й в оборонній галузі.

Йоко Камікава / Фото: EFE-EPA/FRANCK ROBICHON
Йоко Камікава / Фото: EFE-EPA/FRANCK ROBICHON

Так, в Україні хотіли б бачити Японію ще й учасником коаліції ППО та отримати пряму протиповітряну допомогу, але водночас відомо, що в японському суспільстві подібна допомога сприймається неоднозначно.

Утім, Японія далі допомагає в інших галузях. Надане вчора нею Україні енергообладнання дасть змогу забезпечити безперебійне енергопостачання понад 6 мільйонам (!) українців. Це буде потужна підтримка під час цієї зими на тлі продовження Росією повітряних атак.

Японія планує провести конференцію щодо відновлення України 19 лютого, й однією з цілей візиту Йоко Камікави було обговорення її підготовки з українською стороною. Президент Зеленський під час зустрічі підтвердив, що українська делегація на чолі з прем’єр-міністром Шмигалем буде присутня в Токіо. Важливо, що на цю конференцію  японська сторона хоче запросити і представників багатьох українських компаній в різних сферах, таких як ІТ, інфраструктура, сільське господарство та харчова промисловість. Адже, за словами Посла Японії Кунінорі Мацуди, початок переговорів про вступ України до Євросоюзу відкриває великі бізнес-можливості не тільки для компаній з Європи, але й з Азії, і японські компанії повинні почати планувати свої інвестиційні та торговельні портфелі вже зараз, і це теж сприятиме економічному відновленню України.

Цікавим моментом було те, що Камікава вчора заявила, що Японія візьме співлідерство в імплементації першого пункту Формули миру Зеленського «Радіаційна і ядерна безпека». Це гарна новина, зокрема у зв’язку з тим, що незабаром відбудеться ще одна зустріч радників щодо Формули миру в Давосі. Японія виявила себе небайдужою стороною в цьому процесі й зробила ще один відповідальний крок для реалізації української ініціативи, що буде зразком для інших країн.

Наприкінці візиту міністерка Камікава зняла відео в потязі Укрзалізниці. Вона сказала: “Побачила шрами від агресії. Я оновила свою рішучість підтримувати Україну доти, доки вона не повернула миру”. Думаю, що вона це сказала щиро, бо цим візитом справді продемонструвала, що Японія не втомлена.

Такаші Хірано, редактор японськомовної версії сайту Укрінформу

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-