ЄС має більше шансів стати глобальним економічним гравцем, аніж безпековим - Огризко

ЄС має більше шансів стати глобальним економічним гравцем, аніж безпековим - Огризко

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко вважає, що Європейський Союз має більше шансів стати великим геополітичним гравцем у економічному плані, аніж у безпековому.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку Огризко висловив у програмі «Геополітичні діалоги» у відповідь на запитання, чи зможе ЄС у перспективі стати глобальним геополітичним гравцем нарівні із Китаєм і США.

«У безпековому плані ні, на моє переконання. Ви подивіться, що зараз відбувається з арміями країн Західної Європи – вони згадали, що інколи треба змащувати свої «Леопарди», тому що вони стоять і не заводяться... Я не в плані звинувачень, а в плані констатації факту того, яким є сьогодні військово-промисловий вимір європейської безпеки. Ніяким. Тобто треба роки й роки, щоб піднятися до певного рівня», - сказав дипломат.

Читайте також: Геополітичний вимір Євросоюзу: Як змінюється ЄС і як на це впливає Україна

Він додав, що США у цьому сенсі залишаються передовою країною, яка розробляє новітні технології, запрограмовані на роки вперед.

«Мені здається, що у цьому плані Європа відстала на покоління», - зауважив Огризко.

Водночас він зазначив, що в економічному плані ЄС має вищі перспективи стати великим геополітичним гравцем.

У цьому контексті ексміністр спрогнозував, що після відбиття російської агресії і вступу до Євросоюзу Україна має всі шанси стати справді потужним східноєвропейським фактором.

«Це буде, це очевидно. Тобто ми вийдемо на орбіту такого зростання, яке потягне за собою всю Східну Європу. Ми велика країна. Це означає, на мою думку, що економічний потенціал Європи буде зростати», - вважає Огризко.

Читайте також: Володимир Огризко, ексміністр закордонних справ, керівник Центру досліджень Росії

Водночас, на його думку, відсутність достатньої воєнної потуги і пацифізм, який ми бачимо у позиціях багатьох європейських країн, буде дещо знижувати геополітичну роль ЄС.

Як повідомлялося, Єврорада підтримала початок переговорів з Україною про вступ до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-