Китай заборонив експорт технологій обробки рідкоземельних металів

Китай заборонив експорт технологій обробки рідкоземельних металів

Укрінформ
Китай, який є найбільшим світовим виробником рідкоземельних матеріалів, необхідних для виробництва акумуляторних батарей і напівпровідникових інтегральних мікросхем, заборонив експорт технологій їх обробки та розділення.

Про це повідомляє Міністерство торгівлі КНР, передає Укрінформ.

Рішенням Мінторгівлі відповідні технології включені до «Каталогу технологій, експорт яких заборонено та обмежено».

Йдеться про передачу за межі країни технологій виробництва неорганічних неметалевих та малорозмірних неорганічних неметалевих матеріалів, технології рафінування, обробки й утилізації рідкоземельних елементів та технології виготовлення інтегральних мікросхем.

Читайте також: Китай просить Україну видалити його компанію з переліку спонсорів війни

Зазначається, що метою внесення цих технологій до каталогу заборонених для експорту є захист національної безпеки та суспільних інтересів жителів Китаю.

Оскільки на Китай припадає 90% світового виробництва рідкоземельних металів, експерти розцінюють такі дії Пекіна як черговий крок в ескалації конкуренції із Заходом за контроль над критично важливими мінералами.

У серпні Китай запровадив обмеження на експорт галію та германію - критичних матеріалів для виробництва мікросхем, а з 1 грудня встановив експортний контроль для кількох типів графіту, необхідного у виробництві різного роду акумуляторних батарей (АКБ), від мобільних телефонів до електромобілів.

Читайте також: Китай перевів майже третину базових станцій мобільного зв’язку на 5G

Європейський Союз, Сполучені Штати та ряд інших провідних світових виробників сучасних мікросхем і АКБ вже шукають заміну китайським поставкам.

Рідкісноземельні метали – це група з 17 хімічних елементів, які використовуються для виготовлення напівпровідників, АКБ для електромобілів, вітрових турбін та сучасної електроніки.

Китай досить швидко освоїв процес екстракції та очищення цих мінералів, тоді як західні компанії стикнулися з технічними труднощами та проблемами невідповідності виробничих процесів екологічним вимогам.

Західні експерти зауважують, що ряд країн, зокрема, Сполучені Штати, Японія і Франція, мають технологію сепарації рідкоземельних елементів, але Китай володіє технологіями найвищої ефективності їх видобутку й очищення, через що має економічну перевагу.

Читайте також: У Сан-Франциско Сі попередив Байдена про «возз’єднання» Тайваню із Китаєм - ЗМІ

Фахівці зауважують, що Китай уже понад 15 років перешкоджає переданню такого роду своїх технологій іншим країнам, тому не зрозуміло, яким чином ці технології можуть експортуватися.

Як повідомляв Укрінформ, провідний китайський виробник чипів компанія Loongson Technology розробила комп’ютерний процесор нового покоління Loongson 3A6000.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-