У Сан-Франциско Сі попередив Байдена про «возз’єднання» Тайваню із Китаєм - ЗМІ

У Сан-Франциско Сі попередив Байдена про «возз’єднання» Тайваню із Китаєм - ЗМІ

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін прямо сказав президенту США Джо Байдену під час їхнього нещодавнього саміту в Сан-Франциско, що Пекін "возз’єднає" Тайвань із материковим Китаєм, але часові рамки "возз’єднання" ще не визначені.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на представників адміністрації США повідомляє NBC News.

За словами співрозмовників видання, на груповій зустрічі за участю американських і китайських офіційних осіб Сі сказав Байдену, що Китай вважає за краще возз’єднати Тайвань мирним шляхом, а не силою.

При цьому він згадав публічні прогнози американських військових про нібито плани Пекіна захопити Тайвань у 2025-му або 2027 роках і зауважив, що ті помиляються, бо керівництво Китаю ще не встановило часові рамки.

В адміністрації США також розповіли, що напередодні саміту китайська сторона зверталася з проханням, аби Байден зробив публічну заяву про підтримку Штатами зусиль Китаю з мирного об’єднання з Тайванем та виступив проти незалежності острова. Білий дім відхилив таке прохання Пекіна.

Зазначається, що приватне попередження Сі Байдену хоч і не відрізняється від його попередніх публічних коментарів із приводу "возз’єднання" з Тайванем, привернуло увагу американських високопосадовців, оскільки воно було зроблене перед президентськими виборами на самоврядному острові наступного місяця і в той час, коли поведінка Китаю щодо острова стає дедалі агресивнішою.

Офіційні особи, знайомі з розмовою між Байденом і Сі, описали китайського лідера як прямого й відвертого, але не конфронтаційного.

«Його мова не відрізнялася від того, що він постійно говорить. Він завжди жорсткий щодо Тайваню і завжди мав жорстку позицію в цьому питанні», – сказав один зі співрозмовників видання.

У матеріалі NBC News ідеться, що під час саміту в Сан-Франциско Сі висловив занепокоєння стосовно кандидатів, які балотуватимуться на пост президента Тайваню на січневих виборах, і відзначив вплив Сполучених Штатів на Тайбей.

Читайте також: Президентка Тайваню: Китай занадто перевантажений своїми проблемами, щоб розглядати вторгнення

Коли Байден попросив його поважати виборчий процес на Тайвані, Сі відповів, що мир – це «все добре», але Китаю потрібно врешті-решт рухатися до врегулювання тайванського питання.

Раніше цього року директор ЦРУ Вільям Бернс, посилаючись на дані розвідки США, заявив що Сі наказав своїм військовим бути готовими до вторгнення на Тайвань до 2027 року. «Це не означає, що він вирішив здійснити вторгнення в 2027-му чи будь-якому іншому році, але це нагадування про серйозність його зосередженості та амбіції», – сказав Бернс.

США дотримуються політики «одного Китаю» і визнають уряд КНР єдиним законним урядом Китаю, але підтримують неофіційні зв’язки з Тайванем, який Пекін вважає своєю бунтівною провінцією.

Після саміту у Сан-Франциско Байден підтвердив незмінність політики Сполучених Штатів щодо Тайваню. «Ми дотримуємося політики «одного Китаю», і я не збираюся цього змінювати. Це не зміниться», – сказав американський президент.

Більшість із 24 мільйонів жителів острова виступають за збереження статус-кво і не підтримують ні об’єднання з Китаєм, ні офіційного проголошення незалежності.

Читайте також: Тайвань повідомляє про збільшення кількості китайських повітряних куль поблизу острова

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві оборони КНР заявили, що безпека Тайваню залежить від мирного розвитку його відносин із Китаєм, а не від американської зброї, наданої острову Сполученими Штатами.

Фото: Doug Mills/The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-