Японія і країни АСЕАН поглиблять безпекову співпрацю для протидії впливу Китаю

Японія і країни АСЕАН поглиблять безпекову співпрацю для протидії впливу Китаю

Заява
Укрінформ
Японія та Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) домовилися поглибити безпекову та економічну співпрацю на тлі зростання у регіоні викликів, пов’язаних із агресивними діями Китаю.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів країн за підсумками саміту в Токіо, присвяченому 50-річчю їх відносин, передає Укрінформ із посиланням на Kyodo.

Сторони пообіцяли активізувати співпрацю в галузі безпеки на морі, зміцнити ланцюжки поставок, сприяти сталим енергетичним практикам і розширювати міжлюдські обміни в різних секторах.

Лідери країн також оголосили про запуск нової ініціативи для автомобільної промисловості наступного покоління та розробку стратегій, які дозволять АСЕАН і надалі залишатися головним центром виробництва й експорту авто.

Серед нових зусиль стимулювання економіки в регіоні, що швидко розвивається, є підтримка цифрових стартапів та прискорення державних і приватних інвестицій для досягнення декарбонізації.

Після завершення саміту прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив про сильну взаємну довіру між Японією та країнами АСЕАН, а президент головуючої в об’єднанні Індонезії Джоко Відодо додав, що сторони підтримуватимуть мир і стабільність у регіоні, дотримуючись міжнародного права.

Зазначається, що останнім часом Токіо, намагаючись протистояти посиленню впливу Пекіна, зміцнює свої зв’язки з країнами, що розвиваються, - «Глобальним півднем», включаючи й членів АСЕАН.

Читайте також: Китай нагадує Тайваню про війну при спробі «відєднатися»

Японія вважає свої відносини з АСЕАН стратегічно важливими, оскільки країни цієї групи знаходяться у Південнокитайському морі, де проходять одні з найважливіших морських шляхів у світі, а деякі з них, як-от Філіппіни, Малайзія і В’єтнам, мають тривалі територіальні суперечки з Китаєм.

Активна співпраця Токіо з АСЕАН почалася з 1973 року, коли вони створили форум із синтетичного каучуку, аби врегулювати торговельну суперечку щодо японського експорту каучуку.

До групи АСЕАН входять Бруней, Камбоджа, Індонезія, Лаос, Малайзія, М’янма, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд і В’єтнам. При цьому М’янма, владу в якій після державного перевороту в лютому 2021 року захопила військова хунта, не була запрошена на саміт.

Як повідомляв Укрінформ, військові підрозділи десяти країн Асоціації держав Південно-Східної Азії у вересні провели свої перші спільні військові навчання в водах Індонезії на тлі зростання напруженості через агресивну військову діяльність Китаю в Південнокитайському морі.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-