Шарль Мішель - Сі Цзіньпіну: В той час, як ми говоримо, Росія продовжує атакувати Україну

Шарль Мішель - Сі Цзіньпіну: В той час, як ми говоримо, Росія продовжує атакувати Україну

Укрінформ
Президент Євроради Шарль Мішель під час зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном в рамках саміту ЄС-Китай, що відбувається у Пекіні, наголосив на спільній відповідальності ЄС і Китаю за підтримання глобальних миру і стабільності, у тому числі – за зупинення російської агресії проти України.

Як передає Укрінформ, повний текст промови Шарля Мішеля оприлюднений на сайті Європейської ради.

«У поточному контексті ми погоджуємося з вами, що Європейський Союз і Китай мають відповідальність працювати заради миру й стабільності на основі принципів, прописаних у Хартії ООН. В той час, як ми говоримо, Росія продовжує атакувати Україну, серйозно порушує Хартію ООН та територіальну цілісність й суверенітет України. Ми хотіли б отримати можливість, щоб обговорити з вами як найкраще вирішити цю ситуацію та підтримати принципи міжнародного права», - сказав президент Європейської ради.

Читайте також: Сі Цзіньпін зустрівся в Пекіні з президентами Євроради та Єврокомісії

Він також наголосив на необхідності взаємодії між ЄС і Китаєм у пошуку виходу із трагічних подій, що розгортаються на Близькому Сході. Зокрема, Шарль Мішель відзначив важку гуманітарну ситуацію в Газі, висловився за дотримання пропорційності у застосуванні сили та за пошук мирного рішення на основі принципу «двох держав».

«Ми також спостерігаємо за ситуацією в Азії. Ми занепокоєні зростаючою напругою у Тайванській протоці та у Південно-Китайському морі. Як ви знаєте, ми виступаємо проти будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво з використанням сили або ворожнечі. Ми також продовжуємо дотримуватися нашої позиції у визнанні політики «Одного Китаю», - зазначив президент Євроради.

Читайте також: Головним завданням Китаю і США є розвиток стабільних двосторонніх відносин – Ван Ї

Він зауважив, що відносини між ЄС і Китаєм різносторонні, тож ЄС прагне надалі працювати із Китаєм на основі поваги та взаємності у вирішенні ключових глобальних проблем, включаючи кліматичні зміни, глобальну систему охорони здоров’я та продовольчу безпеку.

Читайте також: Мішель скоротить візит до Китаю через погрози Орбана зірвати саміт ЄС

Шарль Мішель нагадав, що ЄС і Китай є серед головних партнерів одне для одного, торговельний обіг між якими сягає 2 мільярдів євро на день. При цьому дефіцит Європейського Союзу у такій торгівлі сягає майже 400 мільярдів євро на рік, що потребує обговорення конкретних заходів для поновлення балансу у торговельних відносинах.

Як повідомлялося, сьогодні в Пекіні відбувається саміт ЄС-Китай, під час якого сторони обговорюють найважливіші питання двосторонніх відносин, а також координацію зусиль у підтриманні глобальної безпеки й стабільності.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-