Оборонні видатки країн ЄС цьогоріч становлять майже €270 мільярдів – Мішель

Оборонні видатки країн ЄС цьогоріч становлять майже €270 мільярдів – Мішель

Укрінформ
Після початку розв’язаної Росією агресивної війни проти України ЄС та його країни-члени здійснили безпрецедентні кроки для зміцнення власної безпеки та збільшили витрати на оборону.

Про це у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми зруйнували численні «табу» відтоді, як Росія вдерлася в Україну. Ми зробили те, що було немислимим ще кілька тижнів до цього: спільне замовлення військового обладнання, використання бюджету ЄС для збільшення військового виробництва, фінансування спільних досліджень та розвитку оборони… Лише цього року загальні витрати на оборону у всіх країнах-членах ЄС становлять близько €270 мільярдів. Минулого року чверть оборонних витрат - близько €60 мільярдів, була спрямована в оборонні інвестиції. Це означає, що протягом наступних 10 років ми можемо інвестувати принаймні 600 мільярдів євро, я якими можемо зробити багато речей», - сказав Мішель.

Він зауважив, що країни-члени визначили чіткі пріоритети у розвитку оборонних спроможностей. Такий цілісний підхід надає можливість подолати недоліки, які роками супроводжували Євросоюз, включаючи фрагментацію ринку у питаннях постачання й попиту, сказав президент Європейської ради.

Мішель зауважив, що поки оборонні компанії ЄС будуть структуровані до національних правил країн-членів, вони задовольнятимуть попит переважно національних урядів, але в такому випадку обсяг виробництва не буде відповідати геополітичним реаліям, перед якими постає Європейський Союз. Тож у цьому сенсі потрібно досягати більшої координації та більш широкого підходу, підкреслив він.

Ще одним критично важливим фактором у зміцненні європейської безпеки є, за його словами, позбавлення залежності ЄС від третіх країн, зокрема, від Китаю, у сфері критичної сировини, що також потребує скоординованих зусиль країн-членів.

Читайте також: Франція пообіцяла збільшити постачання боєприпасів в Україну

Як повідомлялося, з початку російської загарбницької війни проти України ЄС та його країни-члени надають Україні політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже перевищив 85 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-