Відновлення військових арсеналів Бельгії потребуватиме 10 років і €7 мільярдів - ЗМІ

Відновлення військових арсеналів Бельгії потребуватиме 10 років і €7 мільярдів - ЗМІ

Укрінформ
Відновлення військових запасів Бельгії, після їх інтенсивного постачання для потреб ЗСУ в боротьбі проти російської агресії, потребуватиме від бельгійського уряду близько €7 мільярдів  інвестицій та може забрати до 10 років.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні у бельгійському виданні “The Brussels Times”.

«Після спустошення складів внаслідок інтенсивних поставок для Української армії в контексті (російського) вторгнення в Україну, Бельгія має витратити, принаймні €7 мільярдів євро для поповнення запасу боєприпасів…. Протягом наступних 10 років це становитиме €700 мільйонів на рік, що є величезною сумою», - йдеться у публікації.

За оцінкою керівника Генерального директорату з оборонних ресурсів генерал-лейтенанта Фредерика Гетинка (Frédéric Goetynck), Бельгія сягає ліміту в тому, що може надати Україні. Навіть до початку війни запаси боєприпасів на військових арсеналах країни були на низькому рівні, і після початку бойових дій в Україні та відповідних військових поставок ці запаси сягнули критичного рівня.

Читайте також: Бельгія допомогла у навчанні тисячі українських військових – ЗМІ

Цьогоріч Бельгія витратила 1,21% ВВП на оборону, при цьому країна прагне досягти мети у 2 відсотка від ВВП, що була погоджена на рівні НАТО. У цьому вимірі, як очікується, протягом наступної декади Бельгія подвоїть свої оборонні витрати.

Цьогоріч міністерство оборони країни отримало бюджет у €5 мільярдів, з яких €3 мільярди були призначені для матеріально-технічного забезпечення армії.

За оцінкою військового керівництва, оборонні витрати Бельгії будуть суттєво зростати протягом наступних років, хоча ще у 2019 році вони становили лише 0,89% від ВВП країни. Це пов’язано із необхідністю поповнювати армійські склади новими боєприпасами й сучасними ракетами, при тому що вартість однієї такої ракети може становити €1 мільйон. При цьому армія має також піклуватися про власну модернізацію, включаючи закупівлю новітніх систем озброєння, - літаків, гелікоптерів, кораблів та наземної техніки, - замовлення такої техніки вже відбувається.

Читайте також: Бельгія бере участь у тренуванні українських пілотів на F-16

Як повідомляв Укрінформ, від початку російського вторгнення Бельгія поставила Україні зброю, боєприпаси та інше військове обладнання на суму більше €306 мільйонів, а також пальне на суму €41 мільйон. На додаток, бельгійська армія провела тренування для 700 українських військовослужбовців.

Крім того, Федеральний уряд країни закуповує у бельгійської промисловості боєприпаси калібру 105 мм для Збройних Сил України на суму €32,4 мільйона. Ця закупівля є частиною чотирнадцятого пакету військової допомоги від Бельгії для України, який загалом дорівнює €92 мільйонам.

Фото: t.me/DPSUkr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-