Держдеп пояснив, як Штати взаємодіють із МКС щодо воєнних злочинів РФ в Україні

Держдеп пояснив, як Штати взаємодіють із МКС щодо воєнних злочинів РФ в Україні

Укрінформ
Сполучені Штати підтримують розслідування Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, а також інших міжнародних та національних правоохоронних структур, які займаються документуванням і підготовкою справ про воєнні злочини РФ в Україні.

Таку позицію озвучив у четвер під час брифінгу у Вашингтоні речник Державного департаменту США Ведант Пател, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Від початку нападу Росії на Україну президент (Байден – ред.) чітко підкреслив, що винуватці й виконавці воєнних злочинів і звірств в Україні мають понести відповідальність. І держсекретар Блінкен повторив це вчора, що ми чітко наголосили на необхідності встановлення відповідальності, і ми підтримуємо розслідування МКС»,- зауважив представник Держдепу.

Він зазначив, що Сполучені Штати також підтримують міжнародні зусилля щодо виявлення та притягнення до відповідальності винних. У цьому зв’язку взаємодія відбувається, зокрема, з Офісом генпрокурора України, Спільною слідчою групою, Моніторинговою місією ООН з прав людини й іншими.

Читайте також: МКС міг би висунути звинувачення Росії щодо цивільних заручників – Лубінець

«Ми відправили групи міжнародних слідчих і прокурорів для допомоги генпрокуратурі України в документуванні й збереженні доказів, а також підготовки справ про воєнні злочини до судового переслідування», - зауважив представник Держдепартаменту США.

Крім того, за його словами, Мін’юст США уклав Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці з Україною з метою розслідування та судового переслідування воєнних злочинів, скоєних під час вторгнення Росії. У цю роботу також глибоко залучена посол з особливих доручень США з питань кримінального правосуддя Бет Ван Шаак.

Читайте також: Депутати Європарламенту закликали МКС видати ордер на арешт Лукашенка

Як повідомляв Укрінформ, напередодні американські ЗМІ із посиланням на джерела зазначили, що президент Байден таємно наказав уряду розпочати обмін доказами воєнних злочинів РФ в Україні з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-