Хоча б 3-4 ескадрильї F-16: начальник авіації розповів, як Україна може отримати перевагу у повітрі

Хоча б 3-4 ескадрильї F-16: начальник авіації розповів, як Україна може отримати перевагу у повітрі

Укрінформ
Україна зможе завоювати перевагу в повітрі на окремому напрямку, якщо матиме хоча б 3-4 ескадрильї винищувачів F-16.

Як передає Укрінформ, про це розповів начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов в інтерв'ю Донбас Реалії.

"Якщо ми розуміємо, що проти нас угруповання, скажімо так, 50 ескадрилій і 39 аеродромів, з яких вони виконують завдання, звичайно, нам хотілося б більше. Але якщо це буде хоча б 3-4 ескадрильї, я думаю, що на окремому напрямку ми зможемо завоювати перевагу в повітрі і змусити ворога взагалі відмовитись від тих ударів, які вони зараз завдають на певній ділянці, на певній смузі оборони", - сказав він.

Читайте також: Нідерланди можуть передати Україні літаки F-16 після навчання пілотів - Bloomberg

Голубцов додав, що для планування операції зі знищення або завдання ударів, треба розуміти, що ще треба якийсь ешелон забезпечення. На думку генерала, для того, щоб спланувати від А до Я операцію, варто говорити хоча б про ескадрилью, хоча б про 12-16 літаків.

Він зазначив, що навіть пара літаків, які спроможні здійснити пуск ракети на відстані більше ніж 100 кілометрів, вже змусить ворога замислитись і реагувати на це.

За його словами, F-16 спроможні стати частиною протиповітряної оборони і забезпечити винищувальне прикриття всередині країни. "Перебуваючи на бойовому чергуванні на різних оперативних аеродромах, він здатен реагувати на усі ризики та загрози й ефективно знищувати усі повітряні цілі: літаки, вертольоти, дрони та крилаті ракети", - пояснив Голубцов.

Читайте також: Данія й Нідерланди очолять коаліцію з підготовки українських пілотів на F-16 - Остін

Він зауважив, що зараз можливості збивати їх з тими радянськими літаками, які є на озброєнні України, значно обмежені, і відсоток ураження цих повітряних цілей саме літаками значно поступається спроможності зенітних ракетних військ.

Голубцов відмітив, що російські винищувачі активно застосовують керовані авіаційні бомби, і до того ж їхні літаки створюють перешкоди для роботи зенітних ракетних комплексів. Також Україна не може перекрити повністю всю лінію фронту, – а це і держкордон, і морське узбережжя, – зенітними ракетними комплексами. Для цього має бути дуже велика кількість таких комплексів.

"А літак мобільний – злітає з аеродрому, з відстані 100-150 кілометрів, виходить на потрібний рубіж і очікує там ту ударну групу, яка виходить для завдання удару, здійснює по них пуски, знищуючи або навіть просто включаючи приціл на випромінювання, що змушує їх відмовитись від виконання завдань", - відзначив генерал.

Читайте також: Ігнат - про намір Росії створити авіагрупу «Шторм»: Сформуємо «Штиль» і будемо їх приземляти

Тактичної або оперативної переваги у повітрі росіяни не мають завдяки тому, що Україна отримала від країн-партнерів потужну допомогу.

"Звичайно, переваги як такої, тактичної або оперативної, ворог в повітрі не має завдяки тому, що Україна отримала від країн-партнерів досить потужну допомогу: радіолокаційні станції виявлення, спостереження, зенітні ракетні комплекси, і всі бачать на практиці, як ці комплекси працюють і який відсоток ураження цілей", - сказав Голубцов.

Голубцов зазначив, що на озброєнні в російській авіації зараз перебувають літаки Су-35 і Міг-31БМ – вони спроможні застосовувати ракети підвищеної дальності і великої дальності, ракети Р-77, це з відстані десь понад 100 кілометрів. І ракети Р-37 – ці ракети можуть застосовуватись на відстані більше, ніж 200 кілометрів. В України поки що такої можливості немає.

"Якби нам платформу, яка спроможна застосувати, наприклад, ракети повітря-повітря американські AIM-120 – у них дальність близько 180 кілометрів – ми б просто не допустили їхнього наближення до кордонів на відстань пуску цих ракет", - наголосив генерал.

Читайте також: Генерал США спростував, що рішення передати Україні F-16 було схвалене під тиском

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони США Ллойд Остін за підсумками засідання «Рамштайн-12» заявив, що Данія й Нідерланди наступного місяця у взаємодії зі США почнуть розробляти навчальну базу для комплексної підготовки українських пілотів, свій внесок запропонували також Норвегія, Бельгія, Португалія й Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-