Генерал США спростував, що рішення передати Україні F-16 було схвалене під тиском

Генерал США спростував, що рішення передати Україні F-16 було схвалене під тиском

Оновлено
Укрінформ
Рішення передати Україні F-16 не було схвалене під тиском.

Про це за підсумками онлайн зустрічі Контактної групи оборони України у форматі «Рамштайн» у четвер заявив голова Комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найкращий і найдешевший спосіб захистити повітря – з землі. Інтегровані системи ППО, які включають ракети різної дальності, є найкращим шляхом не допустити панування у повітрі росіян, що українці успішно зробили», - підкреслив Міллі.

Читайте також: Міллі впевнений, що Росія не виграє цю війну

Він зауважив, що F-16 «не є якоюсь дивовижною зброєю у війні», диво-зброї взагалі не існує.

Але рішення передати Україні літаки було ухвалене після ретельного вивчення ситуації на цей час.

За словами генерала, на початку війни, коли велися суто оборонні бої, Україна потребувала засобів захисту від броньованої техніки, яка заходила через кордон. І саме така зброя була надана.

Читайте також: Залужний обговорив із Міллі роботу Patriot та постачання далекобійних снарядів

Міллі спростував твердження, що рішення передати літаки зараз було схвалено «під тиском». «Це стало результатом ретельного аналізу ризиків і ціни питання, того, що потрібно на полі бою зараз і в найближчому майбутньому», - заявив Міллі, додавши, що рішення ухвалено в тісній координації з партнерами в Україні.

Він зауважив, що для успішного застосування, для панування у повітрі, потрібна суттєва кількість винищувачів 5-го покоління та всього, що входить у «пакет». Міллі звернув увагу на ціну: «ми говоримо про 2 млрд доларів за 10 літаків, росіяни мають тисячу винищувачів 5-го покоління». Для створення повноцінних повітряних сил буде потрібний час, додав він.

Генерал також зазначив, що якби питання про передачу літаків постало раніше, Україна не отримала б ні БМП, ні танків, адже всі гроші пішли б на літаки. Отже, підсумував він, партнери зробили правильно, передавши спочатку системи ППО, щоб позбавити Росію панування в повітрі.

Читайте також: Рамштайн: США просять Україну не використовувати надану ними зброю на території Росії

Зустріч у форматі «Рамштайн» відбувалася в онлайн режимі та стала 12-ю за рахунком.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-