Китай і Франція засуджують збройні напади на мирні ядерні об’єкти

Китай і Франція засуджують збройні напади на мирні ядерні об’єкти

Заява
Укрінформ
Китай і Франція підтримують нерозповсюдження ядерної зброї і засуджують збройні напади на атомні електростанції та інші мирні ядерні об’єкти.

Про це йдеться у спільній заяві двох держав за підсумками візиту президента Франції Еммануеля Макрона до КНР, опублікованій посольством Китаю в Україні, передає кореспондент Укрінформу.

«Як постійні члени Ради безпеки ООН, Китай і Франція віддані пошуку конструктивних рішень на основі міжнародного права щодо викликів і загроз міжнародній безпеці та стабільності і готові робити спільний внесок у зміцнення багатосторонньої міжнародної системи з Організацією Об’єднаних Націй у центрі», - підкреслюється в заяві.

Читайте також: Пекін контактує з усіма сторонами «конфлікту в Україні» - МЗС Китаю

В ній зазначається, що обидві сторони повністю підтримують заяву щодо запобігання ядерній війні та уникнення гонки озброєнь, оприлюднену лідерами п’яти держав-постійних членів Ради безпеки ООН 3 січня 2022 року, в якій наголошується, що «ядерну війну неможливо виграти і її не можна вести».

«Обидві країни готові зміцнювати координацію та співпрацю, спільно захищати авторитет і ефективність системи контролю над озброєннями та нерозповсюдженням, а також просувати міжнародний процес контролю над озброєннями», - зазначається в заяві.

Китай і Франція також підтримують усі зусилля з відновлення миру в Україні «на основі міжнародного права та цілей і принципів статуту ООН», і особливу увагу приділяють безпеці ядерних об’єктів на території України.

«Обидві сторони виступають проти збройних нападів на атомні електростанції й інші мирні ядерні об’єкти та підтримують конструктивну роль Міжнародного агентства з атомної енергії у сприянні безпеці мирних ядерних об’єктів, включаючи зусилля із забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції», - наголошується в документі.

Читайте також: Макрону не вдалося переконати Сі вимагати від росії припинення війни проти України - Politico

Китай і Франція у спільній заяві вказали на необхідність «неухильного дотримання» сторонами конфліктів (не згадуючи окремо Україну – ред.) міжнародного гуманітарного права.

Зокрема, обидві країни закликали до захисту постраждалих від конфліктів жінок і дітей відповідно до міжнародних зобов’язань, збільшення гуманітарної допомоги в зонах конфліктів та забезпечення безпечного, швидкого і безперешкодного гуманітарного доступу до постраждалих.

Читайте також: Сі Цзіньпін схиляв Макрона до «протистояння» зі США - Reuters

Як повідомляв Укрінформ, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном підтримала позицію Китаю щодо неприпустимості ядерних загроз та закликала використати «дружній вплив» на росію, щоб переконати її поважати Хартію ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-