Україні треба підготувати законодавство до визнання злочинів проти людяності - правозахисниця

Україні треба підготувати законодавство до визнання злочинів проти людяності - правозахисниця

Укрінформ
Перед Україною стоїть важливе завдання – доопрацювати законодавство про визнання воєнних злочинів проти людяності, а також ратифікувати Римський статут.

Про це заявила на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ виконавча директорка ГО "Центр громадянських свобод" Олександра Романцова.

"Наше домашнє завдання зараз – це доопрацювати своє законодавство, яке буде реагувати не тільки на звинувачення й арешт путіна, а й на всіх інших міжнародних злочинців. Бо на сьогодні законодавство України не є готовим", – сказала вона.

За словами Романцової, Верховній Раді слід ратифікувати Римський статут і підготувати українське законодавство до визнання воєнних злочинів проти людяності. При цьому, зауважила вона, таку підготовку бажано проводити за участю міжнародних експертів, оскільки "це дає об'єктивність і визнання на міжнародному рівні".

Романцова зазначила, що для українських правозахисників ратифікація Римського статуту є очевидною необхідністю, і вони сподіваються, що це невдовзі станеться.

Читайте також: Видача МКС ордера на арешт путіна не має зупиняти домовленості про трибунал - правозахисники

"Оскільки ратифікація є одним з пунктів нашої Угоди про асоціацію з Євросоюзом і в нашому кандидатському статусі до членства в ЄС, то сподіваємось, що вона відбудеться повноцінно. І в подальшому працюватимемо уже на те, щоб імплементувати положення Римського статуту в наше законодавство. Ми це підтримуємо 100-відсотково і вважаємо, що це на часі уже зараз", – резюмувала правозахисниця.

Нагадаємо, Римський статут Міжнародного кримінального суду – договір, який заснував МКС. Він був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002-го. Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але Верховна Рада донині не ратифікувала його.

Ратифікація Римського статуту дозволить поширити юрисдикцію МКС на Україну та почати розслідування злочинів на території нашої держави.

Читайте також: Правозахисниця: Ордер МКС на арешт показує, що контакти з путіним - високий ризик для лідерів держав

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов у коментарі Укрінформу нещодавно заявив, що питання ратифікації Римського статуту предметно обговорюється у ВР.

17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт володимира путіна та марії львової-бєлової, яка є уповноваженою президента рф з прав дитини. Їх підозрюють у воєнних злочинах – незаконній депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов'язані затримати путіна і передати його до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-