«Ашан» постачав товари військовим рф та допомагав проводити мобілізацію

«Ашан» постачав товари військовим рф та допомагав проводити мобілізацію

Розслідування
Укрінформ
російська «дочка» французького «Ашану» постачала товари російським військовим на тимчасово окупованих територіях під виглядом гуманітарної допомоги, а також допомагала військкоматам набирати мобілізованих.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на спільне розслідування The Insider, Le Monde і Bellingcat. 

Поставки складалися з товарів з «ашанівських» складів, а також з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах країни-агресора.

У розслідуванні наводиться лист, який був надісланий співробітникам магазинів у Санкт-Петербурзі: «Колеги, прошу зібрати цесію для гуманітарної допомоги (за списком у вкладенні) і сьогодні вночі відправити на магазин Північний… Правила палетування (у тому числі на товар з логістики): зробити афішаж на палеті – ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА».

Товари у згаданому вкладенні схожі не на «гуманітарну допомогу», а на армійське спорядження: шкарпетки для чоловіків різного розміру, сигарети (які не постачають як гумдопомогу), запальнички, бритви. При цьому нічого немає для жінок і дітей. Кількість товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) свідчить про те, що одержувачів багато, на рівні 1-2 батальйонів.

Далі цю «гумдопомогу» оформлюють як закупівлю з боку десяти юридичних осіб. Ці компанії пов'язані між собою: всі вони обслуговують петербурзький «Пассажиравтотранс», який, своєю чергою, належить до міського Комітету з транспорту. Деякі з цих юросіб на запит журналістів не стали приховувати, що товари прямують російським військовим.

Читайте також: Зеленський: Ми зацікавлені, щоб австрійський бізнес, що досі працює в рф, перейшов в Україну

Крім того, «Ашан» задіяв у поставках для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що постачання узгоджувалося з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збір допомоги на території торгових центрів, що належать «Ашану». Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

Як зазначається у розслідуванні, судячи з усього, не тільки «Ашан», а й «Леруа Мерлен», який належить до того ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані російськими військами українські території. Наприклад, на опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як члени «Молодої гвардії «єдиної росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен».

Також, як стверджують автори розслідування, «Ашан» допомагав владі рф боротися з ухилянтами від призову: компанія збирала і передавала до військкоматів дані про своїх співробітників і після оголошення мобілізації допомагала військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися.

Мережа супермаркетів «Ашан» входить до десятки найбільших іноземних компаній росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-