Норвегія очікує, що російські шпигуни посилять увагу до її енергетичної сфери

Норвегія очікує, що російські шпигуни посилять увагу до її енергетичної сфери

Укрінформ
росія посилить збір розвідувальних даних про нафтогазову інфраструктуру Норвегії, аби чинити тиск на енергетичний ринок Європи.

Про це повідомляє Поліцейська служба Норвегії у щорічній оцінці загроз, оприлюдненій у понеділок, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Малоймовірно, що росія здійснюватиме диверсії на норвезькій території у 2023 році, але ситуація може змінитися в разі ескалації конфлікту між москвою та Заходом, вважають у поліції.

Зазначається, за час повномасштабної війни рф проти України та скорочення внаслідок цього російських газових потоків Норвегія стала найбільшим постачальником газу в Європі.

"Роль Норвегії як постачальника енергоносіїв у Європі набула ще більшого безпекового значення з огляду на війну в Україні", - ідеться в документі.

Читайте також: Норвегія хоче виділити упродовж п'яти років понад $7 мільярдів на допомогу Україні

При цьому прогнозується, що москва надаватиме пріоритет таким діям, як незаконний збір розвідувальних даних, викрадення інформації, кібероперації, пропаганда.

"Ми стали свідками посилення російських прагнень чинити тиск на європейську енергетичну безпеку. Тому Поліцейська служба припускає, що у 2023 році росія намагатиметься збирати розвідувальну інформацію про більшість аспектів нафтового, газового та енергетичного секторів Норвегії", – зазначають аналітики.

Читайте також: Нафтогаз може домовитися з Норвегією про закупівлю газу за спецумовами

Окрім того, поліція очікує, що росія може збирати в Норвегії дані стосовно вступу до НАТО сусідніх Швеції та Фінляндії, а також про Шпіцберген. Цей арктичний архіпелаг належить Норвегії, але згідно з договором 1920 року рф має свої поселення на островах.

Як повідомлялося, у Норвезькому нафтовому директораті 27 січня заявили, що виявили на морському дні розширеного континентального шельфу країни значну кількість металів і мінералів, у тому числі рідкоземельних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-