Австрія знову збільшила залежність від російського газу

Австрія знову збільшила залежність від російського газу

Укрінформ
У грудні минулого року майже 71% імпортованого Австрією газу надійшло з росії. При цьому, лише за період з січня по листопад 2022 року Австрія могла заплатити росії за газ близько 6,7 млрд євро.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АРА.

"Залежність Австрії від російського газу знову зросла наприкінці 2022 року. Згідно з опублікованими відповідальним міністерством з питань клімату енергетичними даними, у грудні, як оцінюється, 71% газового імпорту надійшло з росії. З травня по жовтень 2022 року залежність поступово знижувалася з понад 70 до трохи менш як 20%, а потім зросла до близько 40% у листопаді. До війни в Україні Австрія на 80% залежала від російського газу", - йдеться у повідомленні. 

У даних щодо газового імпорту можуть бути певні неточності, оскільки учасники газового ринку не зобов'язані вказувати точне джерело походження газу під час моніторингу.

Читайте також: За 5-8 років Україна ризикує втратити систему розподілу газу - експерт

Причиною зростання в листопаді та грудні є зниження імпорту з Німеччини та Італії "у поєднанні з відносно постійними потоками газу з росії". 

Зазначається, що влітку "газпром" різко скоротив обсяги газу, що надходили до газового хабу в Баумгартені для австрійської нафтогазової компанії OMV, але потім знову почав постачати більше. Так, на початку лютого очільник OMV Альфред Штерн заявив, що "газпром" знову постачає до Австрії 100% замовлених обсягів. Влітку ж російська компанія поставляла лише 30%, а то й менше. 

Станом на 7 лютого австрійські газосховища були заповнені на 74,9%, що є "дуже високим показником для початку лютого, після проходження зимових місяців грудня та січня".

Читайте також: Австрія погрожує заблокувати підсумкову декларацію саміту ЄС через питання міграції

Водночас освітня академія Neos Lab, яка належить ліберальній партії NEOS, у своєму звіті зазначила, що залежність Австрії від російського газу зросла всупереч загальноєвропейській тенденції, адже ЄС ще ніколи не купував так мало російського газу, як за останні тижні. Згідно з цим звітом, з січня по листопад 2022 року Австрія заплатила росії за імпортований газ близько 6,7 млрд євро.

"З кожним мільярдом, витраченим на російський природний газ, Австрія підтримує російську військову економіку, а також загострює проблему втрати купівельної спроможності австрійської економіки", - заявив директор Neos Lab Лукас Сустала.

Як повідомляв Укрінформ, одним із наслідків війни росії проти України стало різке зростання цін на енергію, зокрема, на природний газ в Європі та у світі. Після того, як росія почала використовувати енергію як зброю, ЄС оголосив курс на поступове позбавлення залежності від російських викопних ресурсів та почав диверсифікацію шляхів постачання газу від інших надійних постачальників, зокрема, із США, Норвегії, Катару, Азербайджану та інших країн.

ЄС погодив так звану платформу спільної закупівлі газу, яка дозволяє країнам-членам уникати конкуренції між собою на глобальному енергетичному ринку та повною мірою скористатися перевагами спільної купівельної спроможності Європейського Союзу. Учасниками цієї платформи спільної закупівлі газу є також Україна, Молдова та країни Західних Балкан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-