Представники австрійської Партії свободи працювали в інтересах кремля - ЗМІ

Представники австрійської Партії свободи працювали в інтересах кремля - ЗМІ

Розслідування
Укрінформ
Провідний австрійський журнал Profil опублікував журналістське розслідування про те, як представники правопопулістської Австрійської партії свободи (FPÖ) працювали в інтересах росії через кремлівського медіатехнолога Саргіса Мірзахоняна.

Як передає Укрінформ, відповідний матеріал під назвою "Московські мейли: Австрійська партія свободи у тенетах кремлівської пропаганди" опублікований у п’ятницю на сайті видання.

"Дипломатія запрошень, замовні піарстатті, клопотання в парламентах: зламане електронне листування російського головного пропагандиста показують, як представники Партії свободи та інших правих популістів стали добровільними піар-інструментами путіна після анексії Криму. Також йшлося про гроші", - йдеться в анотації до журналістського розслідування.

Воно розпочинається з розповіді про одну з демонстрацій у Відні 10 вересня 2022 року, на якій, зокрема, закликали до "миру з росією". Укрінформ писав про цей мітинг, на якому поруч із закликами до скасування санкцій ЄС проти рф також були помітні кілька прапорів російської держави-агресора та “Z"-символ загарбницької війни рф проти України. Крім того, щонайменше один учасник відкрито ходив на акції у футболці з буквою "Z" та написом "армия россии" – як символ підтримки вторгнення рф в Україну.

Читайте також: Австрія висилає чотирьох російських дипломатів

Посилаючись на відповідне фото Укрінформу, Profil встановив, що цим чоловіком із "зеткою" є Роберт Штельцль (Robert Stelzl) – "далеко не новачок у питанні пропаганди та піару на користь путінського режиму". Цей австрієць у свій час працював в академії крайньо правої Австрійської партії свободи, а потім також був помічником в офісі правого політика FPÖ/BZÖ Евальда Штадлера, коли той був членом Європарламенту до 2014 року. Водночас, як йдеться у матеріалі, Штельцль активно працював з Саргісом Мірзаханяном – кремлівським політтехнологом, куратором пропагандистських акцій за кордоном та на окупованих територіях України.

Як випливає з розслідування, яке базується на витоку електронного листування Мірзахоняна за період з 2007 по 2017 роки, цей політтехнолог, колись також співробітник держдуми рф, відігравав важливу роль у спробах росії легітимізувати незаконну анексію Криму в 2014 році, організовуючи, зокрема, активну участь в організації поїздок західних політиків на півострів, а також брав участь у спробі домогтися ухвалення парламентських рішень в ЄС проти запроваджених санкцій проти росії, як і займався розміщенням пропагандистських текстів у правих ЗМІ в Центральній Європі.

Зокрема, у матеріалі Profil розповідається про те, як Мірзахонян організовував з допомогою Штельцля візит політиків FPÖ Барбари Розенкранц та Акселя Кассеггера (останній досі є депутатом у Національній раді) в окупований Крим у квітні 2016 року. Тодішнім австрійським депутатам , як свідчить листування, також передбачалися гонорари за поїздку у розмірі 4 тис. євро. Австрійський політичний активіст, який також мав тісний зв’язок з польським проросійським політиком Матеушем Піскорським, допомагав пізніше з організацією схожого пропагандистського візиту італійських депутатів у Крим.

"З повідомлень (у листуванні Мірзахоняна зі Штельцлем – ред.) випливає, що Штельцль підтримував співробітника держдуми в його державному піарі росії або, принаймні, виконував для нього попередню роботу", - йдеться у розслідуванні.

Читайте також: У Словенії заарештували двох російських шпигунів

При цьому, як вказується, організація піарпоїздок у Крим була не єдиним випадком, коли Штельцль та Мірзахонян "грали в чотири руки на пропагандистській клавіатурі". Так, австрієць на замовлення російського політтехнолога займався написанням та подальшою публікацією в європейських ЗМІ пропагандистських статей, як це було, зокрема, з публікацією у швейцарському журналі Zeit-Fragen.

Більше того, у розслідуванні розповідається і про спроби кремля просувати з допомогою правих партій необхідних рішень в європейських парламентах. Так, у матеріалі опубліковано документ російською мовою, надісланий Мірзахоняном іншому піарнику з москви під заголовком "Резолюція про зняття антиросійських санкцій в австрійському парламенті". У ньому йшлося про ініціювання Австрійською партією свободи резолюції про зняття санкцій ЄС проти рф у Національній раді Австрії на початку липня 2016 року. Згідно з документом, депутат від FPÖ Йоганнес Хюбнер (Johannes Hübner) мав виступити спікером у цьому питанні. Орієнтовний кошторис витрат становив 20 тис. євро , плюс ще 15 тис. євро, якщо голосування буде успішним. 

І як пише австрійське видання, 6 липня 2016 року депутат Партії свободи Хюбнер справді вніс на розгляд Нацради відповідну пропозицію щодо резолюції "про зняття санкцій з росії". Питання Profil про те, чи отримав він за це гроші, як йшлося у документі, Хюбнер, який тепер засідає у Федеральній раді Австрії, залишив без відповіді. Сама ж резолюція тоді не знайшла підтримку в нижній палаті парламенту Австрії.

Читайте також: Розвідка Німеччини викрила ще одного російського шпигуна

Окремо у розслідуванні вказується на те, що депутат FPÖ Йоганнес Хюбнер був на Ялтинському форумі в Криму навесні 2017 року. Згідно з наявними електронними листами Мірзахоняна, на форум тоді запрошувався і тодішній віцемер Відня Йоганн Ґуденус, який пізніше очолить проросійське крило в Партії свободи.

Контактував з російськими політтехнологом і колишній заступник мера Лінца Детлеф Віммер (Detlef Wimmer), а у травні 2017 року велика делегація Партії свободи у Лінці відвідала Москву.

Як повідомляв Укрінформ, 31 січня парламент Австрії закликав федеральний уряд виступати за негайне виведення російських військ з України та встановлення справедливого миру з урахуванням розробленої Україною Формули миру. Єдиною партією, яка не підтримала відповідну резолюцію, була Австрійська партія свободи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-