Китай не хоче опинитися на програшному боці у війні рф з Україною – WP

Китай не хоче опинитися на програшному боці у війні рф з Україною – WP

Укрінформ
Глава КНР Сі Цзіньпін прагне дистанціюватися від повної підтримки росії, оскільки не хоче опинитися на боці сторони, яка програла війну в Україні.

Про це йдеться в авторській колонці колумніста The Washington Post Макса Бута, оприлюдненій у понеділок, передає Укрінформ.

«Пекін міг би відіграти для росії таку ж роль, яку Сполучені Штати відіграють для України. Якби це сталося, шанси на перемогу рф зросли б в геометричній прогресії»,- зазначається в публікації. 

Читайте також: США стежать, аби Китай не допомагав росії у війні з Україною – Білий дім

Але цього не сталося, продовжується в статті. Це свідчить про те, що в практичній площині у «безмежної дружби», яку глави рф і Китаю проголосили лише за кілька тижнів до російського вторгнення 24 лютого, існують чіткі обмеження.

Китай був би радий продовжити торгівлю з росією на вигідних для нього умовах у той час, як рф поступово втрачає доступ на західні ринки. Водночас, Пекін став найбільшим джерелом імпорту для кремля, зокрема напівпровідників, які потрібні рф для виробництва як цивільного, так і військового обладнання.

Читайте також: Штати домовилися про обмеження експорту машин для виробництва чипів до Китаю - Bloomberg

З усім тим, Сі Цзіньпін далекий від того, щоби залишатися виключно на боці путіна, зауважує автор – він намагається балансувати між Заходом і росією, чим створює потенційні можливості для впливу з боку адміністрації Байдена.

Водночас, зазначається, що Китай не в захваті від економічних зривів, спричинених російським вторгненням. КНР залишається кредитором для країн з низьким рівнем доходу, і тепер він має турбуватися про те, щоб отримати виплату з боку країн, економіка яких постраждала від стрімкого зростання цін на сировинні товари.

«Як несентиментальний практик Realpolitik (політики, яка спирається на владу й реальні можливості та має спільні риси з реалізмом і прагматизмом – ред.), Сі не хоче опинитися на стороні, що може стати програшною», - зауважується в публікації.

Читайте також: США вважають, що китайські компанії продавали рф бронежилети і каски для війни в Україні – CNN

Тобто, переможена росія виявиться «не дуже корисним союзником у майбутньому» для Китаю, який і так має небагато друзів у світі, пояснює автор.

Тож, Китай як найбільша торговельна держава світу не може дозволити собі опинитися в такій ізоляції, яку зазнала росія.

«Це допомагає пояснити, чому Пекін тягнеться до Європи та намагається зменшити ворожнечу зі Сполученими Штатами», - зазначається в публікації.

Читайте також: Штати попередили Китай про наслідки, якщо він допомагатиме росії – Білий дім

Як повідомлялося, адміністрація президента Байдена продовжує кроки щодо посилення обмежень для Китаю в окремих сферах торгівлі. Зокрема, напередодні стало відомо, що Вашингтон уклав угоду з Нідерландами і Японією про обмеження експорту до КНР деяких сучасних приладів для створення чипів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-