США вважають, що китайські компанії продавали рф бронежилети і каски для війни в Україні – CNN

США вважають, що китайські компанії продавали рф бронежилети і каски для війни в Україні – CNN

Укрінформ
Адміністрація президента США Джо Байдена нещодавно висловила занепокоєння Китаю щодо наявних у неї доказів того, що китайські компанії продавали росії нелетальне обладнання для використання у війні в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN з посиланням на джерела, знайомі з даними американської та європейської розвідки. 

За даними джерел, серед проданого обладнання - бронежилети і каски, але без потужної військової допомоги, про яку просила росія.

Передача обладнання «викликає занепокоєння», заявив один з американських чиновників, однак на даному етапі Вашингтону не зрозуміло, чи знає про це центральний уряд у Пекіні. Хоча державні підприємства домінують в економіці Китаю, не всі вони підлягають постійному нагляду, йдеться у повідомленні.

Деякі офіційні особи США вважають, що китайський уряд знає про передачу обладнання і повинен вжити заходів, щоб зупинити це, сказав другий чиновник.

Як зазначається, держсекретар США Ентоні Блінкен поїде до Китаю найближчими тижнями, і, як очікується, передача обладнання стане темою для обговорення, сказав інший чиновник.

Якщо адміністрація Байдена дійде висновку, що центральний уряд КНР навмисно надає допомогу росії у вторгненні в Україну - або свідомо допускає таку допомогу, адміністрація повинна буде вирішити, наскільки жорстко реагувати. 

Починаючи з перших днів війни, головні помічники Байдена попереджали Китай про потенційні наслідки, якщо Пекін вирішить підтримати росію у конфлікті.

Читайте також: Єрмак вважає, що формула миру має зацікавити Китай

США вважають, що на початку війни Китай мав намір продати летальну зброю росії для використання в Україні, заявив американський чиновник. Але відтоді Китай значно скоротив свої плани, і адміністрація Байдена вважає це перемогою.

Представники американської розвідки постійно заявляють, що не бачили жодних доказів того, що Китай надавав летальну допомогу росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-