Відмивання понад €1 мільярда: Франція і США провели спецоперацію щодо криптобіржі Bitzlato

Відмивання понад €1 мільярда: Франція і США провели спецоперацію щодо криптобіржі Bitzlato

Укрінформ
Правоохоронці Франції та США провели скоординовану операцію щодо зареєстрованої в Гонконгу криптовалютної біржі Bitzlato.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Європол, платформа підозрюється у відмиванні великих обсягів злочинних коштів та переведення їх із криптовалюти до російських рублів.

“Операція під керівництвом влади Франції та США та за підтримки Європолу була спрямована на платформу криптовалютної біржі Bitzlato. Зареєстровану в Гонконзі біржу підозрюють у сприянні відмиванню великих сум злочинних доходів і конвертації їх у рублі”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що правоохоронні органи зламали цифрову інфраструктуру сервісу, що базується у Франції, і допитали провідних членів керівництва платформи. В операції також брали участь правоохоронні та судові органи Бельгії, Кіпру, Португалії, Іспанії та Нідерландів.

Загалом у рамках операції пройшов обшук на восьми об'єктах і було заарештовано п'ятьох осіб: одну - на Кіпрі, троє - в Іспанії та одну - у США.

Близько 46% активів, обмінюваних через Bitzlato, на суму приблизно 1 мільярд євро, були пов’язані зі злочинною діяльністю. Крім того, вилучено близько 18 мільйонів євро у криптовалюті, автомобілі та електронне обладнання.

Читайте також: Мінцифри запускає безоплатний курс із криптограмотності для українців

Як повідомляв Укрінформ, у США заарештували засновника криптовалютної біржі Bitzlato росіянина Анатолія Легкодимова за підозрою у створенні схеми для відмивання $700 мільйонів через криптовалюту.

росіянина звинуватили у відмиванні грошей через криптовалютну біржу, яка, ймовірно, маскувала доходи від нелегальних азартних ігор і наркоторгівлі на суму понад $700 мільйонів та обробляла незаконні кошти, в тому числі мільйони доларів, отримані від програм-вимагачів.

Зареєстрована у Гонконзі Bitzlato, була «критично важливим фінансовим ресурсом» для російського даркнет-маркетплейса Hydra, що торгує нелегальними товарами та послугами.

Покупці Hydra фінансували незаконні покупки — наркотики, викрадену фінансову інформацію та хакерські послуги — з рахунків, розміщених на Bitzlato, а продавці цих незаконних товарів і послуг на Hydra надсилали нелегальні доходи на рахунки в Bitzlato.

За даними компанії Chainalysis, яка спеціалізується на відстеженні криптовалютних транзакцій, з 2019 року Bitzlato сприяла відмиванню криптовалютних грошей на суму близько $1 мільярд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-