Німеччина та Франція домовились зміцнювати оборонну співпрацю в рамках НАТО

Німеччина та Франція домовились зміцнювати оборонну співпрацю в рамках НАТО

Укрінформ
Німеччина та Франція будуть зміцнювати співпрацю в рамках НАТО та в галузі європейської оборони, зокрема, щодо створення винищувачів, танків і систем ПРО.

Про це йдеться у Франко-німецькій декларації за результатами Ради з питань безпеки та оборони, яка пройшла 22 січня в Парижі повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Берлін і Париж у тісній співпраці з Іспанією розробляють майбутній європейський винищувач 6 покоління (Future Combat Air System, FCAS). Зазначається, що завдяки розробці та застосуванню інноваційних технологій цей проєкт, який здійснюється під керівництвом Франції, забезпечить їхні збройні сили найсучаснішим обладнанням і допоможе зберегти конкурентоспроможність європейської військової авіаційної промисловості на десятиліття вперед. Сторони планують підписання контрактів галузями, що знаменує початок наступної фази проєкту. 

Читайте також: Німеччина та Франція надаватимуть Україні зброю залежно від ситуації

Німеччина та Франція налаштовані на досягнення «значного прогресу» в проєкті перспективного основного бойового танку (Main Ground Combat System, MGCS). У майбутньому лідерство в проекті буде за Німеччиною, подібно до лідерства Франції в FCAS.

При цьому сторони залишаються повністю відданими Угоді про експортний контроль, яка була поширена на Іспанію у 2021 році та є ключовою вимогою для їх подальшої співпраці у сфері озброєнь, йдеться у документі.

Сторони заявили про підтримку розвитку проєкту PESCO «Twister» (європейська ПРО – ред.) як європейську відповідь на загрози верхнього рівня, в тому числі гіперзвукові.

Читайте також: ЄС виділяє €1,2 мільярда на розвиток озброєння та оборони Європи

Країни доручать Франко-німецькій групі військового співробітництва зробити висновки щодо різних викликів, які спостерігаються під час останніх конфліктів, щоб розглянути можливі європейські рішення щодо озброєння та відповідного промислового виробництва.

«Німеччина та Франція розвиватимуть своє партнерство у сфері стратегічних озброєнь як рушійну силу для розвитку оборонної промисловості Європи», - йдеться у документі.

Стосовно НАТО, Німеччина та Франція працюватимуть разом над зміцненням оборони Альянсу, зокрема, вони планують провести навчання франко-німецької бригади в Литві та Румунії до кінця 2024 року. 

Читайте також: Берлін і Париж запропонували концепцію нормалізації відносин Сербії з Косовом — Вучич погодився

Вони також підкреслюють свою відданість посиленню стійкості східних партнерів, у тому числі через Європейський фонд миру та в рамках Східного партнерства, і підтримують Україну, Молдову та Грузію на шляху до Європейського Союзу. Вони також налаштовані покращити координацію захисту критичної інфраструктури.

"Зміцнення обороноздатності Європи має вирішальне значення, включно з підтримкою європейської опори НАТО та шляхом посилення співпраці між ЄС і НАТО. З цієї причини Німеччина та Франція хочуть покращити співпрацю збройних сил у Європі. Ми хочемо зблизити наші стратегії національної безпеки та оборони. Ми продовжуватимемо співпрацю для посилення Спільної політики безпеки та оборони ЄС. Ми будемо сприяти розвитку технологічних і індустріальних зміцнити стратегічну основу європейської оборони», - йдеться у декларації.

Декларація була схвалена за результатами Франко-німецької Ради міністрів 22 січня у Парижі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-