Берлін і Париж запропонували концепцію нормалізації відносин Сербії з Косовом — Вучич погодився

Берлін і Париж запропонували концепцію нормалізації відносин Сербії з Косовом — Вучич погодився

Укрінформ
Президент Сербії Александар Вучич після чергової зустрічі з представниками ЄС, США, Франції, Німеччини та Італії заявив про готовність прийняти запропоновану Берліном і Парижем концепцію угоди про нормалізацію відносин із Косовом.

Про це повідомляє сербське видання N1, передає Укрінформ.

«Ми готові прийняти концепцію і працювати над реалізацією запропонованої угоди», - заявив Вучич, додавши, що найближчим часом проведе консультації з членами уряду, парламенту та впливовими громадськими організаціями.

За його словами, під час переговорів він висловив «занепокоєння і застереження щодо одного важливого питання, однієї дуже важливої речі», однак про що саме йдеться, президент Сербії не уточнив.

Вучич також назвав нинішні переговори дуже важкими, "можливо найважчими з усіх, які проводились досі".

«Ми згодні з тим, що заморожений конфлікт не є рішенням, і якщо є заморожений конфлікт, лише питання часу, коли хтось безвідповідальний його розморозить та знищить мир і стабільність усіх Західних Балкан», - сказав він.

Прездент Сербії зауважив, що під час переговорів йому були окреслені проблеми та виклики, які постануть перед Сербією у разі відмови від запропонованого плану, тож він звернувся до спецпредставника ЄС із діалогу між Белградом та Приштиною Мирослава Лайчака та інших західних партнерів із проханням «допомогти подолати турбулентність».

«Попереду в нас нелегкі дні й багато важких рішень. Єдине, я можу сказати, що я дійсно зробив усе можливе, щоб захистити інтереси Сербії, і буду продовжувати робити це принаймні ще деякий час», - сказав сербський лідер.

Читайте також: НАТО відхилило запит Сербії на введення армії та поліції в КосовоВучич

Як повідомлялося, напруженість у відносинах між Сербією та Косовом різко зросла в серпні 2022 року після того, як косовська влада намагалася змусити сербську меншину перейти на автомобільні номери та особисті документи, видані косовським урядом, а не сербським.

Наприкінці грудня косовські серби звели барикади навколо міста Митровиця на півночі Косова, а Белград підвищив бойову готовність сербських сил безпеки та направив запит до Командування контингенту НАТО в Косові (KFOR) про направлення до 1000 військовослужбовців сербської армії та поліції в Косово для захисту місцевих сербів.

У KFOR запит Сербії відхилили, а на початку січня підрозділи контингенту KFOR завершили демонтаж барикад, зведених на автошляхах під час заворушень на півночі Косова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-