Санду: Ми сподіваємося на швидку перемогу України

Санду: Ми сподіваємося на швидку перемогу України

Укрінформ
Європа повинна допомогти Україні перемогти та встановити мир і стабільність на континенті, щоби зробити його міцнішим.

Про це сказала президентка Молдови Мая Санду під час панельної дискусії у рамках Давоського економічного форуму, передає кореспондент Укрінформу.

«Я щиро вірю, що шанс Молдови вижити як демократії – лише в складі Європейського Союзу. Будучи реалістами щодо того, що відбуватиметься у регіоні наступні 10-15 років, ми всі, звісно, сподіваємося на швидку перемогу України, і вона буде... Ми повинні допомогти Україні перемогти в цій війні, припинити тиск (росії)»... Допомагаючи Україні, Європа та світ також допомагають Молдові та іншим країнам у регіоні», - сказала Санду.

Читайте також: Санду в інтерв'ю CNN: Україна сьогодні захищає свободу Молдови

Вона висловила серйозні сумніви, що росія стане демократичною країною в ближчому майбутньому, а це означає, що загрози для регіону нікуди не дінуться. 

При цьому президентка Молдови не бачить, що військова загроза її країні сьогодні є більшою ніж навесні минулого року, коли «всі знали, що якщо Україна не боротиметься, то через кілька днів росіяни будуть у Кишиневі». Водночас, за словами глави держави, Молдова вживає кроків для власного оборонного сектора, але треба бути реалістичними та рахуватися з об’єктивною ситуацією.

Читайте також: Санду – про росію: Які відносини можуть бути з державою, яка вбиває своїх сусідів

В Молдові точиться дискусія щодо воєнного стану країні – чи може вона сама захистити себе тоді, коли війна підійшла близько і стала реальністю, але також дискусії щодо нейтральності держави.

«Ми – демократична країна, в якій всі зміни та всі рішення мають ухвалюватися за підтримки населення», - зауважила вона. 

Читайте також: Сайти держустанов Молдови зазнали кібератаки

Особливу увагу молдовська президентка приділила проблемі російської пропаганди, яка є дуже сильною в її країні, але також в багатьох регіонах, навіть географічно далеких від рф. 

Пропаганда, дезінформація, кібератаки, а також заморожені конфлікти – все це загострилося та створює більші виклики під час війни, сказала вона. 

Йшлося на панельній дискусії також про енергетику. росія, зауважила президентка, насправді розраховувала влаштувати Європі блекаут, але Європа змогла знайти вихід. Ніхто не вірив, що ЄС зможе так швидко знайти рішення, згадала Санду. Молдова, яка до початку війни на 100% залежала від російських енергоносіїв, від газового імпорту, наразі отримує від «Газпрому» лише 40% газу від потрібного. Вона визнала, що за це доводиться платити: у Молдові газові тарифи зросили в 7 разів за 18 місяців, - поінформувала глава держави. 

Читайте також: Молдова відкриє доступ для всіх компаній до віртуального реверсу з українською ГТС

Водночас Санду закликала всіх зрозуміти одну річ: «якщо росії дозволити робити те, що вона робить зараз в Україні, згодом це може статися з іншими країнами; це дійсно виходить за межі України, за межі регіону. Якщо люди думають, що вони платять високу ціну, вони мають усвідомлювати, що ця ціна є набагато нижчою ніж та, яку платить Україна, адже вона платить людськими життями», - сказала політик.

Читайте також: У Кривому Розі ворожа ракета зруйнувала близько 50 будинків, школи та дитсадки

Нагадаємо: Давоський економічний форум проходить 16-20 січня. російські офіційні представники та бізнесмени на нього не запрошені. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-