Броньована солідарність, маккартизм від трампістів та деградація лукашенка

Броньована солідарність, маккартизм від трампістів та деградація лукашенка

Три події світу
Укрінформ
Україна отримає від провідних країн НАТО винищувачі танків та броньовані машини піхоти. Кевін Маккарті очолив Палату представників Конгресу США з 15-ї спроби. 

лукашенко продовжив тактику реверансів росії та практику затискання гайок всередині білорусі.

2023 рік розпочався для України позитивними рішеннями одразу низки західних союзників. Спочатку Еммануель Макрон у телефоній розмові з Володимиром Зеленським анонсував передачу партії колісних винищувачів танків та бронетранспортерів, слідом телефонна розмова президента США Джозефа Байдена та Олафа Шольца завершилася домовленістю про передачу Україні партії БМП Bradley та Marder відповідно, до якої німецька сторона додасть також батарею Patriot з власних складів. Хоча офіційний Берлін прийнято критикувати на повільний стан ухвалення рішень про надання Україні військової допомоги, тектонічний злам підходів у цьому питанні є очевидним.

TOM WILLIAMS/CQ-ROLL CALL, INC
Фото: TOM WILLIAMS/CQ-ROLL CALL, INC

Тим часом у Сполучених Штатах відбулася власна спікеріада. Представник Республіканської партії Кевін Маккарті встановив сумний рекорд, будучи обраний на посаду голову Палати представників лише з 15-ї спроби. Причини прості: розбіжності всередині GOP, які вилились у відповідне позиціонування групи трампістів, які отримали золоту акцію буквально на старті своєї роботи у законодавчому органі. Варто також зауважити, що складні процеси у законодавчому органі не завадили адміністрації Байдена у наданні Україні військової допомоги на суму понад 3 мільярди доларів. 

олександр лукашенко продовжує вправлятися у поєднанні публічного облизування путіна та закручуванні гайок всередині білорусі. Він відвідав російських військових на білоруському полігоні в образі «Бацька-командир» та військовому однострої, вчергове продемонструвавши декларативну готовність до спільних дій з росією. лукашенко також підписав закон, який дозволяє позбавляти громадянства «екстремістів», які перебувають за межами білорусі. Показовою ілюстрацією стану справ у білорусі є суд над нобелівським лауреатом, правозахисником Алесем Бялялцьким, якого навіть у залі суду тримають постійно в кайданках. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-