Німеччина і Кіпр об'єднають зусилля, щоб російські олігархи не обійшли санкції

Німеччина і Кіпр об'єднають зусилля, щоб російські олігархи не обійшли санкції

Укрінформ
Кіпр і Німеччина зроблять усе, щоб російські олігархи не могли обійти європейські санкції, накладені на них через російську агресію проти України.

Про це заявили міністри закордонних справ ФРН Анналена Бербок і Кіпру Іоанніс Касулідес на спільному брифінгу в Берліні 9 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Бербок підкреслила важливість дев’яти пакетів санкцій ЄС, які крок за кроком перекривають повітря військовій економіці росії.

«Для того, щоб це насправді сталося, не повинно бути «дірок» і можливостей обходу санкцій. Треба разом не допустити, щоб, зокрема, російські олігархи через задні двері мали доступ до європейського фінансового ринку», - сказала вона.

Читайте також: Рада готує звернення до світу щодо нових санкцій на імпорт товарів з росії та білорусі

Бербок додала: «Для того, щоб ця війна завершилася перемогою України, ми посилюємо нашу військову допомогу передачею БМП Marder і системи ППО Patriot».

Касулідес наголосив своєю чергою на важливості єдності ЄС у ставленні до рф. «Ми відкриті для всебічної співпраці з ФРН щодо обміну всією наявною інформацією про осіб (з росії), які намагаються обходити санкції і використовують для цього Кіпр», - сказав глава МЗС острівної середземноморської країни.

Основною темою розмови була внутрішня ситуація на Кіпрі. Бербок висловила чітку підтримку Нікосії в територіальному спорі з Туреччиною. Вона назвали ідеї щодо рішення конфлікту на засадах принципу «дві країни» таким, про які не може бути й мови, ситуація може бути вирішена лише так, як визначила ООН. Німеччина, яка сама кілька десятків років була розділеною країною, розуміє біль Кіпру як ніхто, сказала дипломат.

У квітні Кіпр офіційно запустив процедуру позбавлення громадянства чотирьох мільярдерів і 17 членів їх сімей, які отримали «золоті паспорти» та потрапили під санкції Євросоюзу через війну рф в Україні.

Читайте також: Президент анонсував нові санкційні списки росіян, які виправдовують державу-терориста

В 2007-2020 роках Кіпр видав громадянство 2886 росіянам, серед яких були інвестори та їхні родини. Загалом «золоті паспорти» країни (в обмін на інвестиції) отримали 6779 іноземців, більше половини з них - із порушеннями законодавства. Програма «золотих паспортів» за 13 років принесла Кіпру понад 8 млрд євро. В 2020 році Кіпр вирішив скасувати програму громадянства за інвестиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-