Репарації від Німеччини: Польща звернулася за підтримкою до ООН

Репарації від Німеччини: Польща звернулася за підтримкою до ООН

Укрінформ
Варшава офіційно звертається до керівництва ООН щодо підтримки польської ініціативи виплат Німеччиною воєнних репарацій Польщі за завдані кривди під час Другої світової війни.

Про це заявив під час пресконференції у Варшаві заступник глави МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик, передає Укрінфром.

“Я звертаюся до лідерів ООН про співпрацю і підтримку наших зусиль щодо отримання воєнних відшкодувань, завданих Польщі Німеччиною”, - заявив Мулярчик.

Він зазначив, що з боку Берліна не спостерігається бажання співпраці з цього питання. Відтак, Польща ініціює це питання на міжнародному рівні.

Читайте також: Берлін отримав від Варшави дипломатичну ноту щодо воєнних репарацій

Мулярчик повідомив, що він звернеться до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, Голови Генсамблеї ООН Чаби Кьорьоші, Голови Ради ООН з прав людини Вацлава Балека та Верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка з проханням налагодити співпрацю та підтримати дії Польщі щодо виплати Німеччиною воєнних репарацій Польщі.

Крім того, Польща має намір провести інформаційну кампанію серед країн ООН, аби познайомити їх про підстави звернення Варшави щодо відшкодувань з боку Берліна.

Заступник глави польської дипломатії нагадав, що Польща вже надіслала схожі листи до 50-ти лідерів країн НАТО, ЄС та Ради Єворопи.

Читайте також: Польща має вимагати репарації за воєнні злочини також і від росії - Дуда

Польський дипломат підкреслив, що Варшава ніколи не відмовлялася від німецьких репарацій і ніколи їх не отримувала.

Мулярчик повідомив, що Польща три місяці тому направила до Німеччини дипломатичну ноту у справі відшкодувань, але не отримали жодної офіційної відповіді. Відтак, він закликав німецьку владу здійснити системні кроки щодо врегулювання цієї проблеми.

Як повідомляв Укрінформ, 1 вересня минулого року у Варшаві представники польської влади представили звіт про завдану Німеччиною шкоду Польщі в роки Другої світової війни. Згідно з цим документом, Берлін мав би виплатити Варшаві за спричинені людські та матеріальні втрати під час Другої світової війни воєнних репарацій на суму понад 6,2 трлн злотих (понад 1,5 трлн дол. за курсом станом на 2021 рік).

Уперше про намір звернутися до Німеччини про виплату воєнних репарацій у Польщі заявили в 2017 році. Тоді в Cеймі Польщі було створено групу з оцінки втрат, завданих країні німецьким агресором в роки Другої світової війни, яку очолив Мулярчик.

Тим часом, німецька влада заявляє, що вважає це питання для себе закритим.

1 вересня 1939 року фашистська Німеччина напала на Польщу, розпочинаючи Другу світову війну. Згодом, 17 вересня 1939 року, на підставі таємних протоколів до пакту Молотова-Ріббентропа, свої війська на територію східної частини Польщі ввів СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-