Польща має вимагати репарації за воєнні злочини також і від росії - Дуда

Польща має вимагати репарації за воєнні злочини також і від росії - Дуда

Укрінформ
Польща повинна вимагати воєнні репарації за завдану шкоду під час Другої світової війни не лише від Німеччини, але й від росії.

Про це в інтерв’ю виданню Wprost заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

“Німеччина розпочала Другу світову війну і напала на Польщу. Звичайно, росія потім приєдналася до цієї війни. Тому вважаю, що репарації маємо також вимагати і від росії”, - сказав Дуда.

Він додав, що “немає причин, щоб не вимагати цього (репарацій від росії)”.

Як повідомлялося, Сейм Польщі в середу, 14 вересня, ухвалив резолюцію, в якій закликав Німеччину взяти на себе відповідальність за збитки, завдані Польщі під час Другої світової війни, і виплатити польській державі відшкодування.

Польські законодавці у документі зауважили, що Польща також не отримала і від СРСР компенсації за наслідки агресії 1939 року. Як наголошується, ці втрати ще вимагають підрахунку і представлення відповідних розрахунків, “що буде підставою для відповідних кроків щодо російської федерації”.

Читайте також: Україна хоче отримати від росії щонайменше $300 мільярдів репарацій

1 вересня у Варшаві представники польської влади представили звіт про завдану Німеччиною шкоду Польщі в роки Другої світової війни. Згідно з цим документом, Берлін мав би виплатити Варшаві за спричинені людські та матеріальні втрати під час Другої світової війни воєнних репарацій на суму понад 6,2 трлн злотих (понад $1,5 трлн за курсом станом на 2021 рік).

1 вересня 1939 року фашистська Німеччина напала на Польщу, розпочинаючи Другу світову війну. Згодом, 17 вересня 1939 року, на підставі таємних протоколів до пакту Молотова-Ріббентропа, свої війська на територію східної частини Польщі ввів СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-