Нідерланди можуть розпочати репатріацію російських біженців від мобілізації – ЗМІ

Нідерланди можуть розпочати репатріацію російських біженців від мобілізації – ЗМІ

Укрінформ
Нідерланди невдовзі можуть розпочати репатріацію російських біженців, які втікали від мобілізації, оскільки влада країни більше не вважає потенційний призов до російської армії достатньою причиною для надання притулку.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише бельгійська газета «The Brussels Times».

«Державний секретар Нідерландів з питань притулку Ерік ван дер Бург оголосив про те, що його країна може вислати росіян назад до країни походження. Прийнявши рішення надавати притулок для уникнення (російського - ред.) військового призову, уряд Нідерландів наразі поставив собі запитання, які саме громадяни росії були залучені до війни проти України», - йдеться у повідомленні.

Раніше служба імміграції та натуралізації Нідерландів дозволила російським чоловікам у віці від 18 до 27 років залишатися у країні, після того, як росія оголосила «часткову» військову мобілізацію у зв’язку із війною проти України. Разом з цим, згаданий урядовець оголосив, що «острах мобілізації» надалі не буде вважатися законною причиною для надання російським біженцям статус пошукачів притулку.

Пояснюючи це рішення, представники міністерства пояснили, що вони наразі не мають достатньо інформації щодо «обсягів, в яких призовники в росії були насильно кинуті у війну проти України». При цьому нідерландські урядовці посилаються на заяву міністра оборони рф шойгу, який наприкінці жовтня заявляв про «завершення» мобілізації у російське військо. Тож вони вважають побоювання російських біженців «лише занепокоєнням можливим розвитком сценарію у майбутньому».

Як повідомлялося, 21 вересня президент рф оголосив «часткову мобілізацію» в країні, при цьому в міноборони рф заявили про намір призвати 300 тисяч осіб. Вже за кілька днів після початку такої «часткової мобілізації» призвані цивільні росіяни почали у великій кількості гинути на лінії фронту. Такий розвиток спричинив масову втечу з країни росіян призовного віку.

У жовтні міністр оборони рф оголосив про «завершення» призову, однак відповідного указу президента рф не відбулося.

За даними прикордонного Агентства ЄС Frontex, в період з 3 по 9 жовтня кордони країн ЄС перетнули близько 25 600 громадян рф, що становить половину від кількості перетинів за період 17 – 23 вересня. Усього з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, через європейські сухопутні кордони на територію Євросоюзу в’їхали 1,379 мільйона громадян російської федерації, назад повернулося 1,341 мільйона. Крім того, мобілізація в росії призвела до збільшення кількості перетинів кордону російськими громадянами з безвізовими та іншими «легкодоступними» країнами, такими як Грузія, Туреччина, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан та Монголія.

Читайте також: кремль готує загальну мобілізацію та закриття кордонів для чоловіків до 65 років - Данілов

Загальна кількість росіян, що намагаються уникнути призову, за орієнтовними оцінками, може сягати мільйона осіб.

Фото: Wikimedia Commons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-