У Червоному Хресті кажуть, що не мають важелів впливу на росію

У Червоному Хресті кажуть, що не мають важелів впливу на росію

Укрінформ
Президент Товариства Червоного Хреста України Микола Поліщук вважає необґрунтованими обвинувачення на адресу Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо бездіяльності у справі доступу до військовополонених, оскільки організація не має важелів впливу на російську сторону.

Про це він сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу.

російська федерація не дає доступу до військовополонених. Якщо дає, то до дуже обмеженої кількості і, мені здається, в тих місцях, де більш-менш прийнятні умови перебування. Тобто, сьогодні Міжнародний комітет Червоного Хреста не має важелів впливу на ворогуючу сторону для того, щоб якось змусити дати доступ, окрім звернень. Міжнародний комітет працює на нашій території, так само він має працювати і на тій території, щоб слідкувати, аби не порушувалось міжнародне гуманітарне право стосовно військовополонених і депортованих. росія обмежує їх у цьому праві”, - заявив Поліщук.

За його словами, важелі впливу мають такі організації, як ООН або ОБСЄ.

“Важелі впливу має Організація Об’єднаних Націй, Рада Безпеки ООН і організації типу ОБСЄ. Як бачимо, росія не виконує положень ні ООН, ні міжнародних судів - нічого. Через це йдуть якоюсь мірою необґрунтовані звинувачення стосовно роботи Комітету. Але насправді Міжнародний комітет Червоного Хреста надає дуже велику допомогу Україні у подоланні кризи”, - наголосив Поліщук.

Читайте також: Червоному Хресту вдалося потрапити в місця утримання українських полонених на території рф

Як повідомлялося, російська сторона не допускає представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до українських військовополонених.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на зустрічі з делегацією МКЧХ висловив нерозуміння щодо пасивності, яку представники Міжнародного комітету Червоного Хреста демонструють у питанні забезпечення прав полонених українців. Він заявив, що Україна очікує від Червоного Хреста більш конкретних і дієвих кроків у питанні звільнення полонених, а також висловив сподівання, що МКЧХ зробить усе можливе, щоб отримати доступ до місць утримання українських полонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-