росія прагне довічно залишити «на троні» у ЦАР підконтрольного «вагнерівцям» президента - NYT

росія прагне довічно залишити «на троні» у ЦАР підконтрольного «вагнерівцям» президента - NYT

Укрінформ
росія, яка контролює владу в Центральноафриканській Республіці за допомогою бойовиків «групи вагнера», намагається забезпечити довічне правління президента Фостена-Аршанжа Туадери.

Про це йдеться у публікації New York Times, передає Укрінформ.

Зазначається, що через слабку позицію Заходу щодо присутності москви в Африці, «її найманці вже встановили контроль у Центральноафриканській Республіці».

На початку березня, під час російського вторгнення в Україну, другий секретар посольства росії Євген Мігунов здійснив «незвичайний візит» до голови Конституційного суду цієї країни Даніель Дарлан.

російський дипломат заявив, що суд має скасувати конституційне обмеження перебування президента при владі (не більше двох термінів), оскільки Туадера, якого підтримують російські найманці, має залишатися на посаді заради блага країни.

Читайте також: Україна наступного року має бути представлена у 30 країнах Африки - Зеленський

Проте 70-річна Дарлан виступила проти.

Президент вирішив провести референдум з метою зміни конституції, ухваленої 2016 року, і скасування обмеження терміну президенства. Для цього створив комітет з розробки нової конституції.

У вересні Конституційний суд одноголосно постановив, що президентські укази про створення комітету є "неконституційними і недійсними".

У жовтні президентським указом Дарлан було зміщено з посади голови суду, щоб відкрити шлях до референдуму.

Читайте також: Україна у грудні експортувала до країн Африки понад мільйон тонн пшениці

москва, намагаючись скасувати конституцію ЦАР, по суті відтворює в країні те, що путін вигадав для себе в росії, зазначає видання.

Найманці з «групи вагнера» почуваються господарями у ЦАР, багатій на золото й діаманти, контролюють великі гірничодобувні та лісозаготівельні підприємства, що пояснює прагнення рф зберегти там слухняний уряд.

На сьогодні у ЦАР нараховується близько 5 тис. росіян.

Читайте також: У ЦАР горіли будівлі представництва Євросоюзу

Центральноафриканська Республіка з моменту здобуття незалежності від Франції в 1960 році страждає від хронічних переворотів і повстань. З грудня 2012 року там триває громадянська війна за участю більше десятка збройних угруповань, а з 2014 року - миротворчих сил ООН.

Наразі конфлікт перебуває у прихованій фазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-