Латвія відмовила у притулку експолковнику фсб, який з 2015-го мав посвідку на проживання

Латвія відмовила у притулку експолковнику фсб, який з 2015-го мав посвідку на проживання

Укрінформ
Влада Латвії відмовила у наданні притулку колишньому полковнику фсб росії, який протягом кількох років мав право на проживання в Латвії.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на агентство LETA, передає Укрінформ.

За даними Адміністративного окружного суду в Ризі, у грудні 2015 року громадянинові росії у зв'язку з купівлею нерухомості було надано право на проживання у Латвії до грудня 2020 року рішенням Департаменту у справах громадянства та міграції (УСГМ).

Рішеннями від грудня 2020-го та березня 2021-го адміністрація УСГМ продовжувала термін розгляду справи, пов'язаної з наданням права на проживання у Латвії, оскільки не було інформації від компетентних державних органів.

Термін дії російського паспорта у колишнього полковника фсб минув у травні 2021 року. У червні того ж року чоловік отримав письмову відповідь посольства рф в Латвії, в якому наголошувалося, що заявнику було відмовлено у видачі паспорта без пояснення причин.

Читайте також: Наближені до кремля олігархи махмудов і бокарєв продовжують вести бізнес у Латвії – The Insider

У червні 2021 року чоловік звернувся до Держприкордонслужби з проханням надати йому статусу біженця або альтернативного статусу в Латвії. Чоловік повідомив владі Латвії, що працював у фсб росії з лютого 2009 року по березень 2012 року. У цей період одним із курованих об'єктів будівництва був Московський інститут нових інформаційних технологій. У прокуратурі він дізнався, що роботу сплачено без підтвердження обсягу виконаних робіт та оформлення необхідних документів. Чоловік вважає, що жодних порушень при виконанні своїх обов'язків він не припустився, а помилки у процесі погодження фінансової та технічної документації могли бути допущені колегами, які взяли на себе керівництво процесом, коли чоловік вийшов на пенсію.

У лютому 2015 року колишній полковник фсб в'їхав до Латвії, щоб створити сім'ю із громадянкою Євросоюзу, з якою навесні того ж року зареєстрував шлюб.

Пізніше чоловікові стало відомо, що у зв'язку зі згаданим будівельним процесом правоохоронні органи росії провели розслідування та притягнули його колишніх колег до кримінальної відповідальності. Знаючи, що він за межами росії, колишні колеги дали свідчення з наміром перекласти відповідальність із себе на чоловіка.

Читайте також: Чоловіка колишньої подруги шойгу позбавили громадянства Литви

На думку чоловіка, відмовляючи йому у видачі паспорта, російська влада фактично заважає йому жити зі своєю родиною на законних підставах. Невидача паспорта є основною причиною, через яку заявник попросив притулку у Латвії.

Латвійська прокуратура також дізналася, що чоловік перебуває у розшуку Інтерполу. У серпні 2021 року до Генпрокуратури Латвії надійшов запит від генпрокуратури рф про його екстрадицію для кримінального переслідування в росії. Чоловік висловив латвійській владі своє побоювання помсти впливових генералів, близьких до російського уряду.

У червні цього року УСГМ відмовило чоловікові у наданні статусу біженця та альтернативного статусу у Латвії. Не погодившись із рішенням УСГМ, чоловік звернувся до районного адміністративного суду. Наприкінці листопада суд відхилив його заяву.

Читайте також: Суд підтвердив анулювання посвідки на проживання у Литві для матері дітей шойгу

Суд встановив, що слідчий комітет росії прийняв рішення притягнути чоловіка до кримінальної відповідальності як обвинуваченого в березні 2021 року. У серпні того ж року росія попросила Латвію заарештувати чоловіка і екстрадувати його.

При розгляді питання про те, чи слід надати особі притулок, ні УСГМ, ні суд не мають компетенції визначати, чи винний прохач притулку у скоєнні злочину в його країні походження. На думку суду, обставини, зазначені чоловіком, не свідчать про те, що порушена кримінальна справа стане інструментом його переслідування органами влади.

З вироку суду випливає, що колишній полковник критикував росію як недемократичну країну, яка підтримує терористів, на різних етапах розгляду справи про надання притулку.

Суд погодився з тим, що росія нині вважається неправовою, недемократичною державою, а міжнародний рівень засуджує війну росії в Україні. Однак зазначені міркування не дозволяють суду зробити висновок про безпідставність всіх кримінальних справ, порушених у росії, у тому числі щодо економічних злочинів. Той факт, що в росії існують серйозні та системні проблеми з правопорядком, сам по собі не дозволяє зробити висновок про безпідставність та сфабрикованість кожної кримінальної справи, що порушується в росії.

Латвійський суд не погодився з доказом чоловіка про те, що його "переслідування пов'язане з приналежністю до певної соціальної групи, до якої входять колишні співробітники фсб, які проживають за кордоном і тому вважаються зрадниками". На думку суду, запропонована чоловіком модель визначення соціальної групи штучно сконструйована.

Читайте також: Литва заборонила пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів

Крім того, хоча чоловік наголошував, що є колишнім співробітником фсб. Тоді як із матеріалів справи випливає, що заявник працював у структурному підрозділі фсб, пов'язаному з будівництвом, тому не був оперативним працівником. Зрадниками вважають лише оперативники, які залишили росію і передали будь-яку інформацію владі інших країн.

Як повідомляв Укрінформ, студія латвійського телеканалу TV3, з приміщень якої транслювався TV Rain або "Дождь", розірве договір оренди з цим телеканалом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-