Посол Китаю в ЄС: Ми не хочемо вибирати між друзями, якими є росія й Україна

Посол Китаю в ЄС: Ми не хочемо вибирати між друзями, якими є росія й Україна

Укрінформ
Повномасштабне вторгнення рф в Україну поставило Китай "у дуже складне становище", і він не хоче "вибирати між друзями" та закликає до мирного врегулювання.

Як передає Укрінформ, про це сказав новий посол КНР у Європейському Союзі Фу Конг в інтерв'ю газеті South China Morning Post.

"І росія, і Україна є хорошими друзями, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції", - зазначив дипломат.

За його словами, "ця криза поставила нас у дуже складне становище з політичної точки зору... і створила велику напругу в наших відносинах" з Європою.

Читайте також: Лідер Китаю на зустрічі з главою Євроради закликав до припинення війни в Україні

Фу Конг, який назвав війну рф проти України "так званою спецоперацією", оскільки "саме так це назвали росіяни", також заявив, що одним з його пріоритетів на новій посаді є "деполітизація" відносин між ЄС і Китаєм.

Китайський посол нагадав, що Пекін закликав до мирного врегулювання з 25 лютого, наступного дня після початку вторгнення рф. "На другий день після початку цієї операції відбулася важлива телефонна розмова між президентом Китаю Сі та президентом путіним. І під час цієї розмови президент Сі чітко висловився за пошук мирного рішення", - заявив Фу Конг.

Читайте також: Китай зміцнює взаємини з москвою на тлі продовження війни рф в Україні - WSJ

Коментуючи спільну заяву про безмежну співпрацю, яку лідери Китаю та росії оприлюднили у лютому перед вторгненням рф в Україну, він пояснив, що КНР має подібні партнерські відносини з багатьма країнами. "І через 10 місяців після цього факти свідчать про те, що Китай не надає військову допомогу росії. Насправді наша позиція була досить збалансованою, погодьтеся, і ми готові долучитися до будь-яких мирних зусиль", - запевнив китайський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що російське вторгнення в Україну, а надто провал його початкового плану та подальша ядерна риторика, викликали занепокоєння у лідера КНР Сі Цзіньпіна.

Фото: twitter.com/FuCong

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-