Китай може напасти на Тайвань вже найближчим часом — директор ЦРУ

Китай може напасти на Тайвань вже найближчим часом — директор ЦРУ

Укрінформ
Сі Цзіньпін і володимир путін сформували досить тісні партнерські стосунки упродовж останніх років.

Про це в  інтерв’ю американській телекомпанії PBS заявив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс, передає Укрінформ.

«За кілька тижнів до того, як путін почав вторгнення в Україну, коли вони зустрілися на зимових Олімпійських іграх у Пекіні, вони проголосили безмежну дружбу. Однак, виявляється, що це партнерство насправді має певні обмеження, принаймні з точки зору небажання президента Сі надавати путіну військову допомогу, про яку він просить під час війни в Україні», — зауважив Бернс у відповідь на питання щодо рівня співпраці між двома диктаторськими країнами.

Читайте також: росія наразі не готова до нового повномасштабного наступу - розвідка

Очільник ЦРУ також додав, що рівень співпраці Китая та росії залишається значним, водночас Сі уважно стежить за перебігом війни в Україні, адже має власні плани.

«Я думаю, що жоден іноземний лідер приділяв таку пильну увагу цій війні та поганим військовим результатам росії, ніж Сі Цзіньпін, коли він думає про власні амбіції на Тайвані та в інших країнах», — наголосив Вільям Бернс.

Читайте також: У зону ППО Тайваню залетіли 18 китайських ядерних бомбардувальників

Попри те, що Китай публічно наполягає на своєму бажанні «об’єднати Пекін і Тайвань» без застосування сили, Сі Цзіньпін готується до війни, яка може стати тим більш ймовірною у разі, якщо путін досягне своєї мети в Україні

«Ми знаємо, що він також доручив своєму військовому керівництву бути готовим до 2027 року розпочати війну.  Що далі ми заходимо в поточне десятиліття, то більшими є ризики військового конфлікту», — пояснив Бернс.

Цього року напруга навколо Тайваню помітно зросла. Візит на острів спікера Палати представників Сполучених Штатів Ненсі Пелосі в серпні викликав обурення китайців і негайний шквал військових навчань. Відтоді Пекін посилив тактику військового тиску на острів, відправивши винищувачі через середню лінію Тайванської протоки, яка розділяє Тайвань і Китай. Десятиліттями вона слугувала неформальною демаркаційною лінією між ними.

Читайте також: Потужна міжнародна підтримка України вплинула на підхід КНР до Тайваню - Блінкен

Як повідомляв Укрінформ, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що непохитна підтримка міжнародною спільнотою України у війні з росією вплинула на оцінку Китаєм можливого силового повернення Тайваню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-