путін тиснутиме на лукашенка, щоб білорусь вступила у війну – ISW

путін тиснутиме на лукашенка, щоб білорусь вступила у війну – ISW

Укрінформ
президент росії володимир путін під час візиту до мінська 19 грудня намагатиметься тиснути на самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка, щоб той погодився направити білоруські війська на війну проти України.

Про це йдеться в останньому огляді американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

«Візит путіна до мінська може свідчити про те, що він намагається створити умови для поновлення наступу на північ України чи на Київ взимку 2023 року», - зазначається в огляді.

Водночас американські аналітики нагадують свої попередні оцінки про те, що ймовірність повторного російського вторгнення в Україну з білорусі є низькою, хоча й можливою.

«Вкрай малоймовірно, що білоруські сили вторгнуться в Україну без російської ударної сили, й далеко не ясно, чи лукашенко залучить білоруські війська воювати в Україні навіть разом із російськими військами. Досі немає ознак того, що російські війська формують ударне угруповання в білорусі», - зазначається в огляді.

Разом з тим, додають американські фахівці, зустріч путіна та лукашенка як мінімум сприятиме окремій російській інформаційній операції, яка має на меті зламати волю України до опору та готовність Заходу підтримувати Україну.

«Ця зустріч підсилить російську інформаційну операцію, покликану переконати українців і західних громадян, що росія може напасти на Україну з білорусі. Тривалі удари росіян по Києву, постійне розгортання військ на білоруській території та продовження войовничої риторики є частиною інформаційної операції і взаємно посилюють її», - вважають в Інституті вивчення війни.

Водночас, зауважують там, оскільки кремлю навряд чи вдасться зламати волю українців до спротиву, метою москви може бути переконати Захід у неспроможності України суттєво змінити нинішню лінію фронту і в тому, що війна зайшла в глухий кут.

«ISW вважає, що такий висновок є помилковим і що Україна має хороші шанси повернути значну частину території в найближчі місяці», - наголошується в огляді.

Читайте також: росія готується до тривалої війни в Україні та нових наступів – Столтенберг

Як повідомлялося, путін у понеділок, 19 грудня, приїде до мінська для переговорів із лукашенком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-