Сейм Польщі визнав росію державою-спонсором тероризму

Сейм Польщі визнав росію державою-спонсором тероризму

Резолюція
Укрінформ
Нижня палата польського парламенту у середу ввечері прийняла резолюцію, якою назвала росію країною, яка підтримує тероризм.

За резолюцію проголосували депутати провладної більшості, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сейм Польщі визнає російську федерацію країною, яка підтримує тероризм і застосовує засоби терору”,- йдеться у резолюції.

У ній підкреслюється, що росія систематично порушує права людини, міжнародне право і положення ООН та ряд інших міжнародних зобов’язань, здійснює агресію на території інших країн, воєнні злочини та геноциди, а також реалізовує ворожі дії економічного характеру, зокрема у сфері енергетики. Підкреслюється, що зміна кордонів силою є злочином проти миру.

“Форми терору, які росія використовує проти українських громадян, є злочинами проти людяності та геноцидом”,- наголошується у документі.

Читайте також: Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українського народу 

У ньому звертається увага, що російські збройні формування скоюють в Україні теракти, здійснюючи масові страти, викрадення, сексуальну наругу і тортури; відривають дітей від сімей з метою їх русифікації; примусово мобілізовують громадян України до російської армії; грабують майно українців. Звертається увага, що росія порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Сейм Польщі наголошує, що блокуючи порти та комунікації з Україною морським шляхом, росія займається морським піратством.

“Спалюючи та грабуючи українські землі, тривалий час не дозволяючи Україні експортувати сільськогосподарську продукцію, росія принесла загрозу голоду в багато країн Африки та Азії”,- йдеться в резолюції. У ній також додається, що росія використовує українські АЕС для шантажу українців і міжнародної спільноти.

Читайте також: США мають посилити санкції проти рф та визнати її спонсором тероризму - Тейлор

Резолюцію прийнято голосами правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS). Усі опозиційні фракції не голосували, хоча це не означає, що вони проти визнання росії терористичною країною. Більшість з них вирішили не голосувати через поправку PiS у цій резолюції, щодо покладення на росію відповідальності за збиття літаків MH-17 в липні 2014 року над окупованою територією України і літака президента Лєха Качинського у квітні 2010 року поблизу Смоленська. Як відомо, правляча в Польщі партія PiS покладає на опозицію співвідповідальність з росіянами за Смоленську катастрофу.

Як інформувало агентство,Сенат Польщі наприкінці жовтня визнав владу російської федерації терористичним режимом.

Фото: PAP/Tomasz Gzell

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-