Більшість країн ОБСЄ підтримують створення спецтрибуналу для росії – Рау

Більшість країн ОБСЄ підтримують створення спецтрибуналу для росії – Рау

Укрінформ
Більшість країн-учасниць ОБСЄ підтримують ініціативу України про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф.

Як передає Укрінформ, про це заявив чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау під час пресконференції у польському Лодзі після завершення 29-го засідання Ради міністрів ОБСЄ.

"Звичайно, тут є інституційне питання, яке переважна більшість міжнародної спільноти має вирішити. І я можу сказати, що є консенсус щодо потреби у основних принципах правосуддя. Як ви знаєте, було запущено ініціативи і навіть деякі процедури, як підготувати такий трибунал. І я готовий вас запевнити, що переважна більшість країн-учасниць ОБСЄ підтримують створення такої інституції, а багато з них вже беруть участь у зборі доказів та надають правову допомогу Україні", - прокоментував Рау створення спецтрибуналу.

Читайте також: Позиція уряду ФРН щодо спецтрибуналу для рф змінюється у позитивному сенсі - Мезенцева

Глава МЗС Польщі заявив, що він "оптимістично налаштований щодо фінального результату цієї ініціативи із запуску такого трибуналу".

"Там є інституційна проблема і потрібен консенсус переважної більшості міжнародної спільноти. Але у мене немає сумнівів, що правове рішення буде знайдено", - сказав Рау.

Поруч з цим міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі, країна якого головуватиме в ОБСЄ у 2023 році, наголосив на засудженні скоєних в Україні злочинів у ходів російської агресії та закликав до правосуддя. За його словами, Північна Македонія надаватиме підтримку у цьому питанні.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення cпеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти Української держави.

Читайте також: ЄС підтримує створення спецтрибуналу з розслідування злочинів рф в Україні - Боррель

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-