Позиція уряду ФРН щодо спецтрибуналу для рф змінюється у позитивному сенсі - Мезенцева

Позиція уряду ФРН щодо спецтрибуналу для рф змінюється у позитивному сенсі - Мезенцева

Відео
Укрінформ
Українські депутати, дипломати та представники громадянського суспільства проводять у ФРН численні зустрічі, аби переконати німецьких партнерів підтримати ініціативу створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф.

Про це Укрінформу розповіла голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Українська делегація працює два дні в Берліні у рамках так званого road-show (адвокаційного туру) на підтримку створення спецтрибуналу за злочин російських високопосадовців – злочин агресії – проти України», - розповіла депутатка Верховної Ради.

Під час туру члени делегації презентують бачення механізму, закликаючи німецьку сторону долучитися до міжнародної угоди на базі Римського статуту.

У програмі - зустрічі з членами комітету із закордонних справах та правового комітету Бундестагу, з німецькою делегацією в ПАРЄ і її очільником Франком Швабе, представниками МЗС, головою Мюнхенської безпекової конференції, дипломатами третіх країн, експертами, а також журналістами.

«Ми віримо, що підтримка парламенту може вплинути на позицію уряду, яка вже змінюється у позитивному сенсі», - пояснила Мезенцева необхідність зустрічей у Бундестазі. Вона нагадала, що парламентські асамблеї різних організацій ухвалили резолюції на підтримку трибуналу: 4 - ПАРЄ, 2 – ПА НАТО, 1 ОБСЄ, 3 – Європарламент.

Неймовірно важливою Мезенцева назвала заяву очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про необхідність створити за підтримки ООН спеціалізований суд для розслідування та покарання російського злочину агресії.

Депутатка вважає великим досягненням те, що через девʼять місяців після виникнення такої ідеї в Офісі Президента та МЗС вже можна реально обговорювати механізм дії. Вона вказала на «разючу різницю між дискусіями березня, квітня, червня - та 1 грудня».

Читайте також: Спецтрибунал для рф: Мезенцева каже, що в ЄС можуть презентувати проєкт до кінця року

«Ми сподіваємося, що й Бундестаг проголосує найближчим часом резолюцію, яка стосуватиметься підтримки спецтрибуналу. Її текст уже знаходиться у комітеті у закордонних справах», - сказала Мезенцева, зауваживши, що серед населення ФРН така підтримка вже є.

Депутатка Верховної Ради зазначила, що злочин агресії – це окремий злочин, розглядати який має спеціальний трибунал. Річ у тому (і з цим погоджуються німецькі правники), що Міжнародний кримінальний суд не може його розглядати з простої причини: росія ніколи не ратифікує Римський статут. Україна ж має такий намір - після війни, бо зараз це складно.

Ратифікація статуту тільки Україною не розв’яже цю важливу міжнародну правову задачу, зазначила політик. При цьому вона підкреслила, що Україна зміцнює МКС, який базується на Римському статуті, де «злочин агресії» прописано у статті 8.

Читайте також: Концепція створення спецтрибуналу отримала добрий рівень підтримки – Кориневич

Україна наразі говорить про базу ООН як міжнародний майданчик для створення такого механізму, «щоб ніхто не зміг ставити під питання його легітимність».

Мезенцева висловила впевненість, що трибунал може бути створений ще на шляху до перемоги України у війні.

Планується, що з цією місією українська делегація також відвідає Париж, Вашингтон і Лондон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-