Концепція створення спецтрибуналу отримала добрий рівень підтримки – Кориневич

Концепція створення спецтрибуналу отримала добрий рівень підтримки – Кориневич

Відео
Укрінформ
Україна активно працює над тим, аби отримати підтримку якомога більшого числа партнерів, щоби заснувати спеціальний трибунал для притягнення вищого політичного керівництва рф до відповідальності за злочин агресії проти України.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич на заході, який відбувся на полях 29-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Лодзі (РП), передає кореспондент Укрінформу.

«У чому ми впевнені, так це в тому, що ми наразі перебуваємо на етапі, коли є розуміння, що злочином агресії проти України та відповідальністю за нього неможна нехтувати. Цілком зрозуміло, що таке кричуще порушення Хартії ООН, яке було визнано як агресія Генеральною асамблеєю ООН і багатьма іншими міжнародними організаціями та форумами, не може залишатися без належної правової відповіді. Ми працюємо над пошуком рішення. Ми хотіли би заручитися якомога ширшою підтримкою партнерів», - сказав дипломат, який долучився до заходу по відеозв’язку з Берліна, де він наразі перебуває.

Представник МЗС нагадав, що концепція створення спеціального трибуналу отримала «добрий рівень підтримки», зокрема, в Парламентській асамблеї ОБСЄ (яка в липні ухвалила резолюцію щодо цього), ПА НАТО, ПАРЄ (ухвалено 4 резолюції), Європейському парламенті (також 4 резолюції), кілька резолюцій було схвалено національними парламентами, в них визнається, що такий трибунал може бути створений.

«Тепер треба переходити до специфічних правових і технічних питань щодо того, яка модель буде найбільш ефективною, щоби трибунал відбувся, і зробити так, щоби він був якомога більш продуктивним і робочим», - сказав Кориневич, додавши, що проводиться пошук найкращого рішення разом з партнерами.

Готується проєкт резолюції ГА ООН щодо звітності по всім серйозним злочинам (згідно з міжнародним правом), скоєним на території України. Ця резолюція, на переконання української сторони, має включати спеціальні параграфи щодо забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України та заснування відповідного механізму з цією метою.

«Проводяться консультації та пошуки рішення щодо заснування спеціального трибуналу, але паралельно треба враховувати, що, можливо, вже існують опції, які можуть бути створені зараз, швидко, щоби уможливити оперативне проведення розслідування, щоби всі факти були ретельно задокументовані», - зауважив дипломат.

Посол висловив упевненість, що і Міжнародний кримінальний суд, і національна прокурорська система України зроблять свою роботу та притягнуть до відповідальності тих, хто своїми руками робив воєнні злочини та злочини проти людяності в Бучі, Ірпені, Ізюмі, Херсоні та інших містах, але водночас визнав, що досить складно буде встановити зв’язок між конкретним злочином і відповідним наказом, відданим у москві, в кремлі. Тому, наголосив він, важливо забезпечити комплексну звітність, яка гарантувала би, що не буде жодних лазівок для усіх порушень міжнародного права, скоєних в Україні російськими військовими, а також злочинів політичного керівництва рф.

Ще одне питання, яке обговорюється, - заснування тимчасової прокуратури. Група українських прокурорів буде працювати у Європі, проводити розслідування ролі вищого російського політичного керівництва.

«Ми віримо, що результати розслідування можуть стати основою для майбутнього спеціального трибуналу. Це те, що може бути створено доволі швидко. І ми будемо щасливі отримати підтримку від наших міжнародних партнерів», - підкреслив дипломат.

Читайте також: У МЗС України після чергової заяви лаврова нагадали про міжнародний трибунал

Серед тих, чию підтримку Україні треба отримати, є Німеччина. Кориневич разом з групою депутатів ВРУ та представниками громадянського суспільства цими днями перебуває в Берліні, до цього були в Парижі, на черзі - Вашингтон і Лондон.

«Ми в Берліні з депутатами, які по парламентському треку працюють з іноземними колегами для того, щоби напрацьовувати відповідні резолюції національних парламентів про підтримку ідеї забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України та створення відповідного спецтрибуналу. Делегація також має завдання спілкуватися з урядами держав», - сказав Кориневич Укрінформу.

Він також запевнив, що з німецькою стороною відбувається постійний діалог.

«Я впевнений, що ми зможемо знайти опцію, формулу, модель, яка буде влаштовувати не тільки Україну, не тільки Німеччину, а й велику кількість міжнародних організацій, держав, адже зрозуміло, що цей проєкт повинен мати серйозну міжнародну підтримку», - підсумував посол з особливих доручень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-