НАТО має координувати захист підводної інфраструктури - Шольц

НАТО має координувати захист підводної інфраструктури - Шольц

Укрінформ
НАТО має взяти на себе роль координатора у справі захисту критичної інфраструктури, прокладеної на дні моря.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом після переговорів у Берліні.

Безпека критичної інфраструктури, зокрема в Північному морі, стала однією з тем переговорів. За словами Шольца, диверсія на трубопроводі Nord Stream показала, що потрібно повністю переоцінити ризики в цій сфері.

«Тут ми хочемо працювати разом з нашими союзниками та партнерами. Ця процедура має бути скоординована на міжнародному рівні якнайкраще. НАТО має бути першою точкою контакту для цього – через досвід, можливості та місію. Тому Німеччина вітала б, якби Альянс узяв на себе значно сильнішу роль у координації безпеки критичної інфраструктури на морі», - сказав Шольц.

Він додав, що до такого захисту можуть бути залучені військові, поліція, берегова охорона та приватні охоронні кампанії, оператори інфраструктури тощо.

Читайте також: Шольц запевнив, що Німеччина нарощуватиме внесок у НАТО

Своєю чергою Столтенберг назвав трубопроводи та кабелі, прокладені по дну моря «артеріями економік», які транспортують енергію та інформацію. Нещодавні вибухи на газогонах Nord Stream нагадали всім, наскільки уразливою є ця інфраструктура, сказав він. У відповідь НАТО подвоїло кількість патрульних суден у Північному та Балтійському морях і почало обмінюватися розвідданими.

«Але треба робити більше для захисту цієї критичної інфраструктури», - констатував генсек. Він привітав німецько-норвезьку ініціативу створення центру для захисту підводної інфраструктури під егідою НАТО. «Такий центр дозволить нам краще зрозуміти ситуацію і стримати деструктивні дії проти підводної інфраструктури», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Супутники зафіксували два судна біля Nord Stream 2 за кілька днів до вибухів - ЗМІ

Як повідомлялося, напередодні глави урядів ФРН і Норвегії оголосили в Берліні про плани захисту підводної інфраструктури та можливості швидко реагувати у разі надзвичайної ситуації. Вони звернулися до генерального секретаря НАТО з проханням створити Координаційний підрозділ із захисту підводної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-