Шольц запевнив, що Німеччина нарощуватиме внесок у НАТО

Шольц запевнив, що Німеччина нарощуватиме внесок у НАТО

Укрінформ
Німеччина не лише виділятиме більше грошей на оборону, а й посилить свою військову присутність у програмах Північноатлантичного альянсу.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом після переговорів у Берліні.

«Для Німеччини ясно: наші зобов’язання в альянсі поширюються без «якщо» і «але» на кожного союзника, на кожну загрозу та на кожну частину території Альянсу», - сказав канцлер.

Він зазначив, що Німеччина вже суттєво залучена до захисту східного флангу НАТО. Зокрема, вона розмістила близько тисячі військових у Литві, винищувачі Eurofighter для повітряного спостереження в країнах Балтії та системи ППО Patriot у Словаччині. Крім того, Бундесвер збільшить з 14 тис. до 17 тис. контингент у складі Сил реагування НАТО. Це відбудеться наступного року, коли ФРН, завдяки співпраці з Норвегією та Нідерландами, візьме на себе особливу відповідальність за лідерство у передовій групі VJTF НАТО.

Бундесвер продовжить нарощувати зусилля задля захисту території Альянсу: починаючи з 2025 року планується відрядити 30 тисяч німецьких військових у розпорядження НАТО на високому рівні оперативної готовності, повідомив Шольц.

Читайте також: Блінкен: Країни НАТО й партнери надали Україні зброї на $40 мільярдів - ще більше вже у дорозі

Канцлер нагадав, що саме Німеччина розробили ініціативу Sky Shield («Небесний щит») для зміцнення європейської опори НАТО. До неї долучилися вже 15 союзників.

«Той факт, що путінська росія хоче застосувати силу для зміни кордонів у Європі, змусив багатьох із нас ще раз усвідомити, наскільки важливим є трансатлантичний альянс. НАТО залишається головним гарантом нашої колективної безпеки», - підкреслив глав уряду ФРН.

Він також заявив, що Німеччина разом з партнерами по НАТО та ЄС продовжить підтримувати Україну, в тому числі зброєю, «стільки, скільки буде потрібно».

Читайте також: Шольц обіцяє підтримувати Україну до перемоги у війні

«Не можна дозволити путінській росії перемогти в цій війні, і вона в ній не переможе», - заявив німецький лідер. Водночас він наголосив на тому, що треба подбати, аби НАТО не стало стороною конфлікту, адже це призведе до ескалації з непередбачуваними наслідками для всієї планети.

Як повідомлялося, у перший день грудня уряд ФРН оновив перелік зброї, яку постачає Україні. Німеччина є одним з основних постачальників озброєнь для нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-